WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat doe je tegen mos en onkruid in een gazon?

Wat doe je tegen mos en onkruid in een gazon?

Op schaduwrijke plaatsen is mos tussen het gazon onvermijdelijk. Ook een gazon met alleen maar grassprietjes is onnatuurlijk. Her en der zal klaver, een boterbloem of madeliefjes opduiken. Met zo’n kruidenrijk gazon help je mee aan de biodiversiteit. Het is niet alleen een mooi gezicht in de lente, maar ook de insecten hebben er baat bij.


Mos in de tuin: wat te doen?

Mos komt in het gazon vooral voor op vochtige en schaduwrijke plaatsen, vaak waar de afwatering slecht is. Het geeft een mooi groen tapijt op schaduwrijke plaatsen.

Preventieve maatregelen

Gras is een plant voor zonnige plaatsen. Op schaduwrijke plekjes is de concurrentiekracht van mos groter dan die van gras. Gras zaaien heeft dus alleen zin op zonnige plaatsen. In de schaduw zal steeds mos groeien. Overweeg een andere plantengroei, bijvoorbeeld bodembedekkers voor schaduw, voor stukken die geen betreding vereisen.

Bodembedekkers voor schaduw

Onvoldoende schaduw voor echte bosplanten, droog

 • Bosaardbei (Fragaria vesca)    
 • Gewoon naglkruid (Geum urbanum)
 • Grote maagdenpalm (Vinca major)
 • Grote veldbies (Luzula sylvatica)
 • Rotsooievaarsbek (Geranium macrorrhizum)
 • Schoenlappersplant (Bergenia cordifolia + cv)
 • Witte veldbies (Luzula luzuloides)           

Voldoende schaduw voor echte bosplanten

 • Gewone klimop (Hedera helix)   
 • Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
 • Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)

Alternatieve maatregelen

 • Maai het gras niet te kort, want zo vermindert de groeikracht van je gazon. Hierdoor kan het gras de concurrentie met het mos niet aan. Door iets langer af te maaien, wordt het gras vitaler en kan het beter concurreren met sommige mossoorten.
 • Om mos te verwijderen uit gras moet je harken of verticuteren. Ligt het gras in de schaduw, dan zal er steeds opnieuw mos groeien en zal je steeds opnieuw moeten harken of verticuteren.

Keer terug naar boven


Boterbloem, klaver en weegbree in de tuin: wat te doen?

Kruiden zoals boterbloemen, klaver en weegbree (tweezaadlobbigen ) halen − net zoals gras − hun voedingsstoffen uit de bodem. Ze treden dus in competitie met het gras. Hoe meer kruiden, hoe minder voedingsstoffen het gras heeft. Ze treden ook in competitie voor plaats, water en licht. Hierdoor wordt de ontwikkeling van het gras geremd. In gazons is klaver een teken van vocht en stikstofgebrek. De plant breidt zich snel uit en verdringt de grassen. Door de aanwezigheid van klaver ziet het gazon er vlekkerig uit.

Kort grasland hoeft niet vrij van kruiden te zijn. Integendeel, vaak wordt een inspanning geleverd om een meer gevarieerde kruidgroei (bloemrijker, meer structuur) te verkrijgen. Dit kan door de bodem te verarmen door minder intensief te maaien en het maaisel af te voeren. Zo daalt de concurrentiekracht van het gras ten voordele van de kruidgroei. Kruipende boterbloem blijft gedurende de winter groen en is perfect betreedbaar. Overweeg daarom om deze plant te laten staan.

Preventieve maatregelen

 • Sommige kruiden, in het bijzonder pioniersplanten, verdragen geen intensief maaibeheer. Kruiden die verdwijnen bij intensief maaibeheer zijn: brandnetel, distels en zevenblad. Ook heermoes verdwijnt.
 • Kruiden die niet verdwijnen bij intensief maaibeheer zijn: kruipende boterbloem, witte klaver, madelief, paardenbloem en ereprijs.
 • Laat het maaisel liggen. Zo wordt de bodem verrijkt en verhoogt de concurrentiekracht van gras ten opzichte van kruidgroei. Dit voorkomt ook klavergroei.

Alternatieve maatregelen

Voor het bestrijden van tweezaadlobbigen in kort grasland gelden dezelfde maatregelen als bij preventie.

Keer terug naar boven


Kweekgras in de tuin: wat te doen?

Een gazon dat maar één soort gras herbergt, is een zeer onnatuurlijke situatie. Het is heel moeilijk om andere grassen te vermijden. Als kweekgras zijn intrede doet, kun je het maar moeilijk verwijderen omdat dit gras een lange vertakkende wortelstok heeft.

Preventieve maatregelen

 • Meestal verdwijnt kweekgras wanneer het regelmatig kort gemaaid wordt.
 • Laat het maaisel liggen. Zo wordt de bodem verrijkt en verhoogt de concurrentiekracht van het 'gazongras' ten opzichte van kweekgras.

Alternatieve maatregelen

Voor het bestrijden van kweekgras in gazon gelden dezelfde maatregelen als bij preventie.

Keer terug naar boven


Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: Aikon Producties


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid