WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat doe je tegen mieren in je gazon?

Wat doe je tegen mieren in je gazon?

Mieren doen geen kwaad aan je gazon. Ze volledig verbannen uit je tuin is onmogelijk en eigenlijk onnodig omdat ze afval en plantenresten opruimen. Is het vervelend omdat er kleine kinderen op het gazon spelen, dan kun je altijd een dekentje neerleggen.

Afkeer van geuren en aroma's

Mieren houden niet van alle planten die in de tuin staan. Ze houden niet van sommige geuren en aroma's. Zet volgende planten op plaatsen in je tuin die je miervrij wilt houden of strooi de bladeren van deze planten bij het mierennest:

  • Afrikaantjes (Tagetes), goudsbloem (Callendula officinalis - tijdens de bloei), boerenwormkruid (Tanacetum vulgare), rozemarijn (Rosmarinus), kruizemunt (Mentha crispa) en tomaten (Solanum lycopersicum)

Er zijn ook gifvrije bestrijdingsmiddelen op basis van ui of knoflook. Ze brengen mieren in verstrooiing, waardoor mieren hun weg van het nest naar het voedsel niet meer terugvinden en verdwalen. De mieren in het nest krijgen zo geen voedsel meer.

Je kunt ook zelf een aftreksel maken van uien- of knoflooksap en dit over het mierennest gieten. Of strooi knoflookpoeder, gebroken eierschalen, kruidnagel of rode peper bij het nest. Ook kun je bloempotten met grond vullen en ze omgekeerd bovenop een nest zetten. Binnen de 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en hun eitjes gelegd. Je kunt deze potten dan wegnemen en in het kippenhok weggooien.


Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: Aikon Producties


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid