WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Wat doe je tegen algen in een vijver?

Wat doe je tegen algen in een vijver?

Te veel algen in het vijverwater geven een groene of bruine kleur aan het water. Dit kan optreden als er te veel voedingsstoffen in het water zitten, het water een verkeerde hardheidsgraad heeft of te basisch is of als er te weinig zuurstofplanten in de vijver groeien.

Hoe pak je dit aan?

Preventie bestaat erin in te grijpen in het milieu van de vijver. Een vijver die je niet beheert, zal steeds voedselrijker en meer basisch worden tot hij dichtgroeit. Beheer bestaat erin het vijvermilieu zuur en voedselarm te houden.

In zo'n vijver vinden de planten nutriënten in de bodem, niet in het water. De voordelen van een voedselarme vijver zijn helder water, geen algengroei, geen woekering van kroos, smalbladige waterpest of grote waternavel.

  • Bekalk of bemest de vijver niet. Ververs het water met regenwater, niet met leidingwater. Niet verversen is nog beter.
  • Oogst planten. Zuur aan met humuszuren, en zet geen bodemwoelers zoals brasem, karpers, graskarpers en goudvissen in de vijver uit.

Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: BastardAsh (Pixabay)


Heb je nog een vraag voor ons?

(C) Foto: BastardAsh (Pixabay)

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid