WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Hoe voorkom je dat grote waternavel een vijver overwoekert?

Hoe voorkom je dat grote waternavel een vijver overwoekert?

De grote waternavel is een waterplant die van oorsprong niet bij ons voorkomt. We treffen ze laatste jaren echter op steeds meer plaatsen aan. Het probleem is vooral de explosieve groei van de grote waternavel die de natuurlijke plantengroei verdringt.

Hoe kun je waternavel voorkomen?

Waternavel groeit vooral in voedselrijk (nutriëntenrijk) water. Dit water heeft een hoog nitraat- en fosfaatgehalte waardoor de planten goed groeien. Op die manier is er een hoge productie van organisch materiaal. Wanneer het water troebel is, is er een hoog gehalte aan zwevende organische deeltjes.

Een vijver die je niet beheert, zal steeds voedselrijker worden tot hij dichtgroeit. Beheer bestaat erin het vijvermilieu zuur en voedselarm te houden. In zo'n vijver vinden de planten nutriënten in de bodem, niet in het water. De voordelen van een voedselarme vijver zijn helder water, geen algengroei, geen woekering van kroos, smalbladige waterpest of grote waternavel.

  • Koop geen waternavel als vijverplant en bekalk of bemest de vijver niet.
  • Ververs het water met regenwater en niet met leidingwater. Het is nog beter om niet te verversen. Zet geen bodemwoelers zoals brasem, karpers, graskarpers en goudvissen in de vijver uit.

Toch last van waternavel?

  • Verwijder tijdig de waternavel. Enkel dan kun je de plant onder controle houden. Een echt strenge winter kan daarbij mogelijk helpen want de plant is vorstgevoelig.
  • Haal de planten al in juni uit de vijver. Op dat moment zijn ze nog niet te veel uitgegroeid. Grondig verwijderen is niet te moeilijk en de hoeveelheid maaisel dat je moet afvoeren is beperkt.
  • Verwijder de kleine groeikernen met een hark. De planten wortelen niet in de waterbodem en rond de waterkant kun je de planten eenvoudig uittrekken. Ga voorzichtig te werk zodat er geen stukken wegdrijven, die zorgen mee voor verspreiding.

Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid