WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Hoe leg je een bollengrasland aan?

Hoe leg je een bollengrasland aan?

Met een bollengrasland heb je in het voorjaar een vrolijk lentetapijt en tijdens de zomermaanden kun je het gras kort afrijden en als een gazon gebruiken. De soorten bolgewassen die voor je gazon in aanmerking komen zijn de vroegbloeiende soorten. Het zijn bijna allemaal lage soorten die weinig concurrentie ondervinden van het korte voorjaarsgras.

Plant biologische bolgewassen in september. Voor een natuurlijke verdeling van de bollen in het gazon strooi je de bollen uit en plant je ze op de plekken waar ze zijn terechtgekomen. Dit doe je door de grond voldoende diep los te maken zodat de bollen gemakkelijk kunnen wortelen. Vochtige grond is ideaal, want de beworteling van de bolgewassen kan dan meteen beginnen. Als de grond erg droog is, wacht je beter op een flinke regenbui.

Bloembollen hoef je normaal gezien niet te bemesten. Ze hebben alle reservestoffen die ze nodig hebben bij de groei opgeslagen in hun bol. Compost kan wel nuttig zijn in zware kleigrond om een betere lucht- en waterdoorlating te creëren. Ook op lichte, voedselarme zandgrond, kun je twee maanden na het planten eventueel wat compost strooien.

Hoe beheer je een bollengrasland?

Bollengraslanden maai je, net als andere graslanden. Je kunt het gras pas maaien als het loof van de bolgewassen helemaal is vergeeld en afgestorven, want via dat loof slaan de bolgewassen reserves op om het volgende jaar weer te kunnen bloeien. Het loof van vroegbloeiende soorten sterft ten laatste einde mei af.

De meeste bolgewassen kunnen jaren achter elkaar op dezelfde plaats blijven staan. Je hoeft ze niet op te graven. Deze bollen noemen we verwilderingsbollen. Wil je de bolgewassen die al in je tuin staan toch liever op een ander plekje, dan rooi je de bollen als het loof is vergeeld. Bewaar ze koel en droog tot het plantmoment is aangebroken.


Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.


Heb je nog een vraag voor ons?

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid