WEBWINKEL
 

Je bent hier:

Hoe kun je guldenroede definitief verwijderen?

Hoe kun je guldenroede definitief verwijderen?

Guldenroede (Solidago) kan een lastpak zijn in je tuin, zeker de Canadese guldenroede (Solidago canadensis) of de late (Solidago gigantea). Die verspreiden zich niet alleen via zaad, maar ook via ondergrondse uitlopers. Van die uitlopers is maar een klein stukje nodig om een nieuwe plant te vormen. Niet voor niets staat deze plant op de lijst van invasieve exoten.

Ga zorgvuldig tewerk

Bij het manueel verwijderen van de planten en wortels moet je heel zorgvuldig tewerk gaan en goed opletten dat je alles weghaalt. Zeker niet frezen of hakken, want dan krijg je heel veel nieuwe planten. Gebruik daarom eerder een riek om de wortels bloot te leggen. Vergeet ook niet de uitgebloeide bloemen te verwijderen om uitzaai te vermijden.

Is het uitgraven van de wortels onvoldoende, dan kun je overwegen om de grond tijdelijk (toch minimaal één jaar) af te dekken met karton en mulchmateriaal erbovenop of gras te zaaien dat je dan frequent maait. Na een tijd zou guldenroede het daarmee moeten opgeven.

Lust voor hommels en bijen

Lukt dat niet, dan kun je proberen de plant toch te integreren in je tuin. Een positieve noot is dat het een heel waardevolle stuifmeelbron is voor hommels en bijen in de nazomer.


Meer weten over siertuinen en ecologisch tuinieren?

Stappen naar een ecologische tuinOnkruidboek

Of waarom geen lid van Velt worden? Voor slechts 35 euro ontvang je 6 keer per jaar ons ledentijdschrift Seizoenen en geniet je van tal van andere voordelen. Ontdek het hier.

(C) Foto: Rob Visser (Pixabay)


Heb je nog een vraag voor ons?

(C) Foto: Rob Visser (Pixabay)

     Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid