Je bent hier:

Wat doe je wanneer?

Wat doe je wanneer?

Wat doe je wanneer in de tuin? Hieronder een mooi overzicht per maand. 

 

Hoe tuinier je als de beste?

Ga aan de slag met onze moestuinboeken Handboek ecologisch tuinieren en Ecologisch tuinieren voor beginners en onze Moestuinkalender

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

 


Wat doe je in januari in de tuin?

Januari is de koudste maand van het jaar en eerder een periode van plannen maken dan van handelen. Heb je nog geen teeltplan gemaakt, dan kun je dat nu doen en daarna het nodige zaad bestellen. Op zoek naar een geschikt ras? Raadpleeg ons Handboek ecologisch tuinieren.

Kun je toch niet stilzitten, dan kun je je aan een grondig nazicht van je gereedschap wijden en het nodige onderhoud uitvoeren.

Af en toe moet je een voorraadje bewaargroenten uit de kuil halen, of verder oogsten van de spruitjes en de prei die nog in de tuin staan, zolang het niet vriest. Binnenshuis allerlei zaden laten kiemen (tuinkers, luzerne,...) zorgt voor vitaminerijke opkikkertjes in deze wintertijd.

Keer terug naar boven


Wat doe je in februari in de tuin?

Wat te doen in februari in de tuin? (Wortelen in bakken)

In februari durft de zon al wel eens schijnen, maar blijft de winterse kou gewoonlijk toch nog flink aanhouden. De zeer vroege teelten kun je al binnenshuis of onder koud glas voorzaaien. In de serre of platte bak kun je nu alles klaarmaken (glas schoon maken, grond klaar leggen) om ze in de tweede helft van de maand in te zaaien. In de tweede helft van februari kun je in de koude bak of in de serre een eerste keer typische voorjaarsgroenten zaaien, zoals snijsla, radijs, spinazie, vroege worteltjes, raapsteel en ook veldsla.

Keer terug naar boven


Wat doe je in maart in de tuin?

Wat te doen in maart in de tuin? (Foto: Psykam)

In maart start de directe voorbereiding van het seizoen. Nu begint de opkweek van allerlei gewassen. Onder koud glas zaai je al kolen voor, binnen zaai je selderij en tomaat. Heb je een serre, dan kun  jedaar nu volop sla, spinazie,... zaaien om in april en mei al te oogsten. Het is nu ook tijd om de plantaardappelen te laten voorkiemen.

In maart moet de bodembedekking eraf, zodat de zonnestralen de grond kunnen opwarmen. De grond bewerk je pas met een spitvork of grelinette als hij niet meer bevroren en voldoende opgedroogd is . Volgens de regel van de biologische bemesting brengen we waar nodig compost aan en werken die lichtjes in.

Als het weer wat mee zit, kan er buiten al een en ander in de grond: plantui, sjalot, erwten, spinazie. Toch moet je deze maand nog niet te veel buiten zaaien. Te vroeg willen zijn brengt meestal niets op. En wees gerust: in april kun je nog bijna alles zaaien en planten.

Keer terug naar boven


Wat doe je in april in de tuin?

Wat doe je in april in de tuin?April kent vaak al heel wat zonnige dagen, maar het weer is voor de rest toch nog erg grillig met veel kans op nachtvorst. Het tuingeweld barst nu helemaal los. De vroege aardappelen worden geplant en ook de meeste andere gewassen zoals koolgewassen, vroege wortelen, schorseneren en erwten kunnen buiten gezaaid worden.

Voor de slasoorten is een beschutting met plastic toch wenselijk. Alleen met de vorstgevoelige gewassen wacht je absoluut tot mei. Ook kun je nu de bedden van de aspergers ophogen.

Keer terug naar boven


Wat doe je in mei in de tuin?

Wat te doen in mei in de tuin?

Na half mei wordt de kans op nachtvorst erg klein. Je kunt nu dus ook alle vorstgevoelige planten buiten zaaien en planten: boon, tomaat, pompoen en ook witlof. Daarnaast kun je bijna alles wat je in april vergat te zaaien nu nog met bekwame spoed uitvoeren.

Meer en meer tijd kruipt er nu ook in het onderhoud van al de gewassen: hakken en wieden, de aardappelen aanaarden, en tegen het einde van de maand opnieuw bodembedekking aanbrengen. In mei oogst je ook de laatste winterprei.

Keer terug naar boven


Wat doe je in juni in de tuin?

Wat te doen in juni in de tuin?

In juni doet de zomer zijn intrede en heb je heel wat om handen. Het is volop planttijd: kolen en selderij gaan de grond in. Er kan nog een en ander gezaaid worden als er nog plaats is, bijvoorbeeld andijvie en koolrabi, of nog een keer bonen.

Als de grond droog is, moet je hem vóór het zaaien of planten goed begieten. De eerste belangrijke oogsten komen aan de orde: vroege wortelen, erwten, aardbeien. Ook het onkruid heeft er zin in en dat moet je nu aanpakken, liefst op een zonnige dag. Vooral in fijne gewassen zoals wortel en ui mag je daar niet te lang mee wachten.

Daarnaast staat zowat het hele gamma van tuinwerkzaamheden op het programma: uitdunnen (witloof, wortelen,...), aanbinden (tomaten), bodembedekking aanbrengen, gieten waar nodig,...

Keer terug naar boven


Wat doe je in juli in de tuin?

Wat doe je in augustus in de tuin?In juli is de piek van zaai- en plantactiviteiten voorbij. Belangrijke uitzonderingen daarop zijn winterprei en aardbeien, die nu geplant worden. Bonen, erwten en vroege aardappelen worden nu volop geoogst.

Als het hoofdgewas helemaal afgeoogst en opgeruimd is, kun je typische nateelten zaaien zoals andijvie, kervel, veldsla en koolrabi. Je kunt nog een derde en laatste keer struikboontjes zaaien of een vlinderbloemige groenbemester inzaaien.

Voor je op vakantie vertrekt, pak je het liefst het onkruid nog eens flink aan. In deze zomerse dagen kan het onkruid immers op erg korte tijd bloeien en zaad vormen. Verder vragen in deze periode heel wat ziekten en plagen de aandacht.

Keer terug naar boven


Wat doe je in augustus in de tuin?

Wat doe je in augustus in de tuin?

Alleen de echte nateelten kun je nu nog zaaien: andijvie, spinazie, veldsla, kervel. Ook voor allerlei groenbemesters is het nu de hoogste tijd. Vaak is de grond nu vrij droog en moet je de zaaivoortjes vooraf goed nat gieten. Een typische activiteit is het oogsten en laten drogen van plantui en sjalot. Het wied- en schoffelwerk mag nu zeker niet stilvallen.

Keer terug naar boven


Wat doe je in september in de tuin?

Wat doe je in september in de tuin?

September brengt vaak nog mooie dagen, maar ze worden duidelijk korter. Met zaaien en planten is het nu zo goed als afgelopen. De meeste tuinactiviteiten draaien rond de oogst. Nu krijg je ook een overvloed aan verse groenten op tafel. Ook de bewaaraardappelen zijn aan rooien toe.

Voor de meeste groenbemesters is het te laat, maar grasgroenbemesters zoals rogge en haver kun je nu zeker nog uitzaaien. September is goed geschikt om een nieuwe composthoop op te zetten: de vertering gaat dan snel en er is veel tuinafval beschikbaar. Dit is ook het moment om zaad te winnen.

Keer terug naar boven


Wat doe je in oktober in de tuin?

Wat te doen in oktober in de tuin?

Oktober staat in het teken van de voorbereiding op de winter. Alles wat absoluut niet tegen de vorst kan (pompoen, knolselderij, rode biet, aardappelen), haal je nu van het veld berg je en veilig in kuil of kelder weggeborgen. De grond wordt nu proper gemaakt, indien nodig bekalkt, grof bewerkt en afgedekt. Natte grond wordt in verhoogde winterbedden gelegd. Als een grondontleiding nodig is, voer je die nu uit.

Keer terug naar boven


Wat doe je in november in de tuin?

Wat doe je in november in de tuin?

In november mag je de eerste echt nachtvorst verwachten. Alles wat nog niet geoogst was, wordt alsnog binnengehaald of onder glas uitgeplant. Alleen winterharde groenten zoals prei, schorseneer en spruitjes kunnen normaal buiten overwinteren. De oogst en het intafelen van witlof vallen vooral in deze maand. Ook de bewaarplaatsen moeten nu afdoende beschermd zijn tegen vorst.

Keer terug naar boven


Wat doe je in december in de tuin?

Wat we voor januari vermeld hebben, geldt ook voor december. Controleer wel af en toe de bewaarplaatsen. Kruip ook eens achter de schrijftafel om zaadcatalogi te raadplegen en je teeltplan bij te schaven. Zet eens op een rijtje wat er het voorbije seizoen misgelopen is en tracht er de juiste lessen uit te trekken.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over moestuinieren

Ga aan de slag met onze moestuinboeken Handboek ecologisch tuinieren en Ecologisch tuinieren voor beginners en onze Moestuinkalender

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginners

 

                           


Meer weten over moestuinieren?

.

Wat doe je wanneer in de tuin?

Veel gestelde tuinvragen

Stel je tuinvraag aan Velt

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid