Je bent hier:

Paardenbloem

Paardenbloem

Paardenbloem (Taraxacum officinale Weber) is een algemeen voorkomende, overblijvende plant. De stengels zijn bladerloos, hol en glad. Er staat één bloemhoofdje op het uiteinde van elke stengel. Paardenbloem heeft een forse penwortel en de bladeren zitten in een wortelrozet bij elkaar. De bloemhoofdjes bevatten een groot aantal gele lintbloemen. In de tuin gebruik je maar beter geen pesticiden om de groei van paardenbloemen tegen te gaan. Laat ze staan in je gazon en verwijder ze desgewenst met een mesje uit de moestuin.

Paardenbloem kan het hele jaar door bloeien, maar de meeste bloemen vind je vanaf eind maart tot half mei. Als paardenbloem uitgebloeid is, herken je de plant gemakkelijk aan de pluizenbollen. De vruchtjes worden verspreid door de wind. Overal op droge tot vochtige vruchtbare bodems, in graslanden, bermen en gazons tref je de plant aan. Paardenbloemen zijn in het voorjaar een waar stuifmeel- en nectarfeest voor de honingbij.

Opgelet: De volksnamen 'pisbloem' en 'beddenpisser' duiden op de vochtafdrijvende werking van de paardenbloem. Eet je er te veel van, dan zul je vaker moeten plassen. Contact met het melksap kan soms allergische reacties veroorzaken. Niet gebruiken bij galstenen.

  • In de keuken: De verse, jonge en minder bittere bladeren eet men als sla. Van de bloemen maakt men gelei en van de gebrande wortel een koffiesurrogaat.

Paardenbloem


Paardenbloemgelei

Ingrediënten

Ca. 80 g paardenbloemen, zonder groene delen • 750 ml water + 250 ml sinaasappelsap • 2 citroenen, in stukken • 400 g tot 800 g suiker naar smaak

Bereiding

Laat water, bloemen en citroenen 15 minuten koken en laat het een nacht staan. Zeef het mengsel. Voeg sinaasappelsap en suiker toe en breng aan de kook. Laat op een zacht vuurtje inkoken tot je de gewenste dikte hebt. Vul potten tot de rand met hete jam en draai de deksels vast. Heb je liever minder suiker, gebruik dan geleisuiker of een bindmiddel. De jam is dan minder lang houdbaar.


.

Sponsors

https://labland.be/
https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid