Je bent hier:

Look-zonder-look

Look-zonder-look

Look-zonder-look (Alliaria petiolata (Bieb.) Cavara et Grande). Als je de blaadjes van look-zonder-look fijn wrijft, ruiken ze sterk naar look. De Latijnse naam Alliaria is dan ook afgeleid van look, in het Latijn Allium. Maar omdat er zich geen ‘lookbolletje’ aan de wortel bevindt, luidt de naam van dit plantje ‘look-zonder-look’. Verder heeft look-zonder-look niets met look of met de lookfamilie (Leliaceae) te maken.

De witte bloempjes van look-zonder-look ontluiken in het voorjaar (april-juni) en geven honing. Zoals bij andere soorten uit de familie (kruisbloemenfamilie of Brassicaceae) hebben de bloemen vier kroonbladeren, maar bij dit plantje zijn ze tweemaal zo lang als de kelkbladeren. De blaadjes zijn hartvormig en onregelmatig getand. De zaadjes zitten in hauwen. Look-zonder-look groeit op vochtige plaatsen, langs beekjes en ook langs wegbermen, bospaden en tussen heggen en hakhout. Bijen en vlinders bezoeken de plant intensief. Look-zonder-look is een waardplant voor het oranjetipje. Vee begraast de plant graag.

  • Bloei: april-juni
  • Hoogte: tot 1 meter.
  • In de keuken: Dit plantje hoort helemaal thuis in de keuken. De jonge blaadjes doen het prima in salades. Je kunt ze gebruiken om gerechten (bijv. sauzen) een milde knoflooksmaak te geven. De zaden zijn een alternatief voor mosterdzaad. Als je de plant verhit, verdwijnt het subtiele lookaroma en maakt het plaats voor een scherpere smaak zoals bij veldkers.

Look-zonder-look


Kruidenboter met look-zonder-look

Ingrediënten

1 handvol groene kruiden, vers uit de tuin (look-zonder-look, peterselie en bieslook) • 200 g boter • peper en zout

Bereiding

Hak de kruiden fijn en meng ze met de boter. Breng op smaak met peper en zout. Laat opstijven in de koelkast.


.

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid