Je bent hier:

Wittekool

Wittekool

Kenmerken

Wittekool is familie van de kruisbloemigen en is een koolgewas. Het is net zoals rode-, spits- en savooikool een sluitkool. Sluitkolen zijn kolen die met hun bladeren een gesloten krop of kool vormen.

De kleur van wittekool is eigenlijk lichtgroen en neigt soms zelfs naar donker blauwgroen. De groene kleur van wittekool is te danken aan de fotosynthese onder invloed van licht. Vandaar dat de hartbladeren bleker zijn; zij zien minder licht.

Beschikbaarheid

Wittekool is verkrijgbaar vanaf juli (vroege teelt) tot en met maart (late teelt). Dankzij de teelt van verschillende rassen is wittekool bijna het hele jaar door beschikbaar. Wittekool om zuurkool van te maken komt meestal uit de herfstteelt. Deze teelt haalt de meeste kilo’s kool binnen.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Kolen zijn echte wintergroenten en kun je goed bewaren. Ze telen is één zaak, er de hele winter van kunnen genieten een andere. Ze moeten worden beschermd tegen extreme koude, vochtverlies, rotting en schimmelaantastingen. Bewaarkolen bewaren alleen goed als ze volledig zijn uitgegroeid. Ze moeten worden binnengehaald voor de eerste serieuze vorst. Je kunt kolen ophangen, inkuilen of er zuurkool van maken (zie recept hieronder).

Gekochte wittekool kun je op een koele, donkere, droge plaats enkele maanden bewaren. Je kunt wittekool ook uitstekend invriezen, nadat je hem hebt versnipperd en twee minuten hebt geblancheerd. Bij sluitkolen gaat men na of er nog losse bladeren aanwezig zijn. Belangrijk is ook de stevigheid: dergelijke kolen moeten compact, vol en ‘zwaar’ zijn. De buitenkant moet glanzen en mag vooral niet uitgedroogd zijn.

Kolen kunnen niet alleen in de koelkast, grond, diepvriezer of kelder bewaard blijven, maar zijn ook weken of zelfs maanden lang te bewaren door ze te fermenteren. Zuurkool is een van de meeste bekende voorbeelden van deze oeroude traditie. Zuurkool is eigenlijk gesneden wittekool die men samen met zout (en een starter zoals bijvoorbeeld karnemelk) gedurende drie weken in een bokaal opsluit.

In deze periode worden de suikers door fermentatie omgezet in zuren en komt er koolzuurgas vrij. Dankzij dit proces worden schadelijke micro-organismen uitgeschakeld en worden de groenten lichter verteerbaar. Dit proces kan ook worden toegepast op rode biet, komkommer, ui, raapjes, savooikool, rodekool, wortel en courgette. Je kunt ook een mengeling maken van deze groenten. Kruiden zoals kruidnagel, peper, zout en jeneverbessen geven extra smaak.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Wittekool is een bron van mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, natrium en magnesium. Daarnaast bevat wittekool veel vitamine C, eiwitten en vezels.

Keer terug naar boven


Wittekool in de keuken

Rauwe wittekool kun je verwerken in een heerlijke koolsalade, meestal een mengeling van fijn geraspte kool, sinaasappelzeste, mayonaise en/of yoghurt en kruiden. Je kunt wittekool wokken, stoven of gaar koken en daarna combineren met witte saus. Heerlijk in de winter.

Recept

Zuurkool

  • Bereiding: Leg om en om fijngesneden of geschaafde wittekool en savooikool. Op de bodem van de bokaal (met schroefdeksel) leg je een dun laagje grof zout. Leg op iedere laag kool een beetje zout en enkele peperkorrels en/of jeneverbessen. De bovenste laag kool wordt goed afgesloten met grof zout. Te veel zout maakt zuurkool taai, let daarom op het zoutgebruik. Je kunt eventueel een starter toevoegen zoals karnemelk, die zet het fermentatieproces sneller in gang.
     
    Schroef de bokaal met het deksel dicht en zet hem gedurende drie weken op zijn kop. Na drie weken zal het deksel bol staan door de koolzuurgasproductie. Bij het openen zul je tegendruk voelen en zal het gas ontsnappen. Zet een geopende pot in de koelkast. Het proces zal zich voortzetten maar in veel mindere mate. 

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


Bekijk het algemeen overzicht van de groentekalender van Velt

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid