Je bent hier:

Warmoes

Warmoes

Kenmerken

Warmoes of snijbiet behoort tot de ganzenvoetfamilie en is een bladgewas. Het is een broertje van suikerbiet, rode biet en voederbiet, maar wordt in tegenstelling tot de andere geteeld voor blad en stengel.

Het is een vergeten groente die nog maar weinig wordt gekweekt. Nochtans heeft de groente vele voordelen: ze is gemakkelijk te telen, groeit snel, neemt weinig plaats in, wordt zelden aangetast en is bovendien heel lekker. En toch wordt de groente nog maar weinig aangeboden in de winkel. Waarschijnlijk omwille van de snelle vergankelijkheid.

Beschikbaarheid

Warmoes is verkrijgbaar vanaf mei tot en met oktober. Er zijn verschillende warmoesrassen: rassen met witte bladstelen en rassen met rode, oranje en gele bladstelen die heel decoratief zijn. De teelt als bladgroente kan goed vervroegd of verlaat worden in de koude kas of tunnel.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Heb je thuis warmoes in de tuin staan, dan kun je enkele bladeren afsnijden en meteen verwerken als maaltijd. Gekochte warmoes kun je het best ook zo snel mogelijk verwerken, zo blijft zijn voedingswaarde en smaak behouden. Je kunt hem eventueel in een plastic zak met gaatjes vier tot vijf dagen in de koelkast bewaren. De bladeren kun je invriezen nadat je ze hebt geblancheerd.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Door het hoge nitraatgehalte, net zoals bij spinazie, is het niet wenselijk om snijbiet opnieuw op te warmen. Bij een tweede kookbeurt zetten de nitraten zich om in nitriet, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Warmoes bevat veel vitamine C en ijzer.

Keer terug naar boven


Warmoes in de keuken

Als je snijbiet koopt, controleer dan of de stengels stevig zijn en de bladeren frisgroen. De kleur en de dikte van de stengel kan variëren. Het jonge blad smaakt wat naar spinazie en wordt ook zo bereid. Spoel de bladeren grondig onder stromend water. De bladstelen kun je in stukjes snijden, gaar koken en daarna nog even stoven en opdienen met witte saus.

Je kunt het jonge blad ook rauw eten in een gemengde salade. Voor elk recept waarvoor je spinazie nodig hebt, kun je warmoes gebruiken (en omgekeerd). De smaak van warmoes is zachter dan die van spinazie en beter geschikt om te stoven, omdat warmoes minder slinkt. Warmoes is  lekker in groentetaarten, curry’s of lasagne.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://labland.be/
https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid