Je bent hier:

Spruiten

Spruiten

Kenmerken

Spruitkool behoort tot de familie van de kruisbloemen en is een koolgewas. Spruitjes groeien aan een ongeveer één meter hoge koolplant. Het zijn in feite forse bladokselknoppen die zich ontwikkelen tot minikooltjes. Elke plant telt zowat 25 à 30 minikooltjes die diepgroen gekleurd zijn.

Beschikbaarheid

Spruiten zijn van oktober tot en met maart verkrijgbaar. Spruitkool vertoeft graag in ons vochtige en koele klimaat. De teelt van spruitjes is redelijk gemakkelijk en levert in de herfst en winter een verse, heerlijke groente op. Ook in de beroepsteelt zijn er heel wat spruitjeskwekers die van augustus tot maart spruitjes op de markt brengen.

In een normale winter kunnen spruiten met goed gevolg buiten blijven staan. Strenge vorst is daarentegen catastrofaal voor de plant. Volledig winterharde rassen bestaan (nog) niet. In uitzonderlijk koude winters kan de hele plant ten onder gaan.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Van zodra je de spruitjes hebt geoogst, kun je ze zonder koeling vier tot vijf dagen bewaren. Bij een temperatuur van 3 tot 4° Celsius (ijskast) kun je ze gerust acht dagen bewaren. Het snijvlak wordt al vlug bruin en de buitenste blaadjes vergelen. Verwijder ze en de spruiten zijn weer bruikbaar.

Oogst je de spruitjes midden in een vorstperiode, dan kun je ze het best onmiddellijk opeten. Je kunt de spruiten ook aan de plant bewaren, maar niet wanneer er strenge vorst optreedt. Je kunt spruiten invriezen nadat je ze eerst drie minuten in kokend water hebt geblancheerd. Ze verliezen dan wat van hun typische pittige smaak en worden wat zoeter.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Spruiten zijn een bron van vitamine A en C en vezels.

Keer terug naar boven


Spruiten in de keuken

Voor de bereiding snijd je een stuk van het snijvlak af, waardoor de buitenste bladen los komen. Die verwijder je. Als je spruiten onderaan een kruisvormige inkeping geeft, dan worden ze sneller gaar. Kook spruiten niet te lang (8 tot 10 minuten) zodat ze knapperig blijven.

Gebruik niet te veel water opdat het vitamine C-gehalte behouden blijft. Spruiten zijn onmisbaar in stoofpotjes, maar ook heerlijk als je ze gewoon kookt en daarna stooft met stukjes walnoten, kastanjes of spekjes.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid