Je bent hier:

Spitskool

Spitskool

Kenmerken

Spitskool is net zoals savooikool, witte- en rodekool een sluitkool. Ze behoren allemaal tot de familie van de kruisbloemen en het zijn koolgewassen. Het grote verschil met de andere kolen is dat spitskool geen wintergroente is.

Spitskool is een kleine soort wittekool met een spitse vorm. Het is een verse zomergroente die minder eisen stelt dan de grote wittekool. De teeltduur is korter en de kool weegt veel minder: ongeveer 0,5 kilogram. De teelt is ook op lichte grond zeer goed mogelijk.

Beschikbaarheid

Spitskool is beschikbaar van mei tot en met oktober

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

In tegenstelling tot wittekool komt spitskool niet in aanmerking om te bewaren tijdens de wintermaanden. Spitskool kun je een paar dagen op een koele (12 tot 15° Celsius) plek bewaren en in de koelkast tot een week.

Gesneden spitskool kun je afgedekt een paar dagen in de koelkast bewaren. Als je deze kool blancheert, kun je hem invriezen. Op deze manier kun je hem twaalf maanden bewaren.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Spitskool is rijk aan kalium, calcium, foliumzuur en vitamine C. Daarnaast bevat deze kool ook een hoeveelheid nitraat. Let daarom op wanneer je deze groente bewaart en opnieuw opwarmt.

Keer terug naar boven


Spitskool in de keuken

Bij aankoop moet de spitskool frisgroen zijn en stevig aanvoelen. Spitskool is zeer geschikt voor rauwkostsalades. Je kunt er ook prima zuurkool van maken. Andere bereidingswijzen zijn roerbakken, stoven of koken (maximum tien minuten).

Was de spitskool met ruim water, snijd hem in de lengte door, verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Snijd hem dan in reepjes en bereid hem verder. Spitskool is sappiger, (lekkerder) en lichter verteerbaar dan wittekool. De kool is zeer geschikt voor rauwkostsalades.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid