Je bent hier:

Spinazie

Spinazie

Kenmerken

Spinazie behoort tot de ganzenvoetfamilie en is een bladgewas. Tot dezelfde familie behoren de rode bieten en warmoes of snijbiet. Spinazie is een snelgroeiend gewas dat het vooral in de lente en in de herfst goed doet. In de zomer wordt spinazie veel minder geteeld, omdat hij dan vrij snel in zaad schiet.

Spinazie is een vorstbestendig eenjarig gewas waarvan de plant twintig tot veertig centimeter hoog kan worden. De weinig vertakte wortel kan tot 140 centimeter diep gaan. De bladeren hebben een steeltje en zitten in een bladrozet (bladeren zitten in een kring dicht op elkaar), maar kunnen heel erg van elkaar verschillen: rond, langwerpig, gaaf, ingesneden of getand, gebobbeld, of (meestal) glad, licht- of donkergroen.

Beschikbaarheid

Spinazie is beschikbaar vanaf maart tot en met oktober. Soms wordt het als overwinteringsteelt geteeld. Zaad dat in het voorjaar gezaaid wordt, vormt planten die – na de bladgroei – in de late lente schieten en in de zomer zaad geven. Spinazie schiet snel bij lange dagen en is moeilijk te telen in de zomer.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Spinazie is een product dat snel bederft. Nat maken voor de oogst verlengt de bewaartijd en geeft minder nitrietvorming. Verder is het goed om te weten dat bewaring bij relatief hoge temperaturen de omzetting van nitraat in nitriet bevordert.

Gekochte, verse spinazie kun je dus het best op de dag van aankoop opeten. Lukt dat niet, dan kun je hem ongeveer twee dagen in de koelkast bewaren. Wil je hem langer bewaren, dan moet je de spinazie invriezen. Voor je spinazie invriest, blancheer je de groente twee minuten. In een goed gesloten zak/bak kun je hem zo twaalf maanden bewaren.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Spinazie bevat van nature een vrij hoog gehalte aan twee stoffen die bij grote opname schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid: oxaalzuur en nitraat. Oxaalzuur wordt als zout in heel kleine hoeveelheden in vele planten aangetroffen en dus ook in spinazie. In grote hoeveelheden veroorzaakt het braken en diarree. Als je het kookwater weggooit, verwijder je het grootste deel van het aanwezige oxaalzuur.

Nitraat is een natuurlijk stofwisselingsproduct dat in elke plant aanwezig is. Spinazie heeft echter meer dan andere planten de eigenschap om nitraat op te slaan. Vooral als de plant veel gemakkelijk opneembare stikstof krijgt aangeboden en in bepaalde klimaatomstandigheden kan spinazie veel nitraat bevatten. Nitraat kan omgezet worden in nitriet, wat schadelijk is voor onze gezondheid. Deze omzetting gebeurt veel sneller als de spinazie gekookt is. Spinazie een dag laten staan en dan weer opwarmen is daarom niet goed. Verder is het aan te raden spinazie zo vers mogelijk te eten, of in ieder geval op een frisse plaats te bewaren.

Spinazie bevat meer ijzer (3-4 mg) dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte van spinazie is lange tijd sterk overschat (o.a. dankzij Popeye). Naast ijzer bevat spinazie kalium, caroteen, vitamine E en antioxidanten.

Keer terug naar boven


Spinazie in de keuken

Bij aankoop moet spinazie er lekker groen en vers uitzien met stevige, malse blaadjes. Verse spinazie was je het best op voorhand om zand te verwijderen, waarna je hem laat uitlekken. Spinazie kun je koken, stomen, roerbakken en zelfs rauw verwerken in salades.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid