Je bent hier:

Snijbonen

Snijbonen

Kenmerken

Snijbonen behoren tot de familie van de vlinderbloemen en tot de peulgewassen. Ze zijn plat en lang en kunnen wel 25 centimeter lang worden. Snijbonen hebben grote, platte, vlezige peulen. Van deze groep wordt de hele peul met het onrijpe zaad erin gegeten.

De peulen worden wel eerst gebroken, gesnipperd of gesneden. Vandaar de naam 'snijbonen'. Snijbonen worden bijna altijd aan staken geteeld.

Beschikbaarheid

Snijbonen zijn verkrijgbaar van juli tot en met oktober. Alle snijbonen pluk je in een jong stadium, omdat ze dan nog mals zijn. Doordat bonen vrij snel groeien moet je ze regelmatig plukken. In de zomer gebeurt dit zeker tweemaal per week. Regelmatig plukken zorgt ervoor dat de plant langer doordraagt.

Keer terug naar boven


Bewaren

Veel mensen zoeken naar gepaste bewaarmethodes om de overvloed aan jonge boontjes op te vangen. Een ecologische manier om boontjes te bewaren is inzuren met melkzuurgisting. Wat je niet kunt opeten, laat je volledig rijpen om dan enkel het droge zaad te gebruiken.

Gekochte snijbonen moeten er lekker frisgroen uitzien en stevig aanvoelen. Meestal worden ze los aangeboden. Zijn ze verpakt, let dan op de houdbaarheidsdatum. Je vindt ook gesneden snijbonen in de winkel. Die kun je het best nog dezelfde dag bereiden en opeten. Ongesneden snijbonen bewaar je in een plastic zak met gaatjes twee dagen op een koele plaats of in de ijskast. 

Keer terug naar boven


Snijbonen zijn rijk aan...

Snijbonen zijn rijk aan vezels, ijzer, calcium en fosfor en bevatten vitamines A en C.

Keer terug naar boven


Snijbonen in de keuken

Snijbonen moet je goed wassen en je moet de punten aan beide kanten eraf snijden of breken. Je kunt de bonen koken, roerbakken, stomen, blancheren, etc. Snijbonen eet je maar beter niet rauw. In rauwe bonen komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt.

Recepten

Snijbonen wecken (m.b.v. een weckketel)

Maak de snijbonen schoon en verwijder de draden. Was de groente en snijd ze. Dat kan machinaal of met de hand. Kook de bonen ongeveer 5 minuten (zeer dun gesneden bonen iets korter). Doe de bonen in een pot en stamp ze aan. Vul bij met kookwater en eventueel met zout. Vul tot 3 cm onder de rand. Weck bij 100° Celsius, 1,5 u lang.

Snijbonen in het zout

  • Ingrediënten: 1 kg snijbonen en 300 g zout.
  • Bereiding: Snijd de bonen met een molen en doe ze laag om laag met het zout in een pot. Bovenop de bonen leg je een goed schoongemaakt plankje met een steen erbovenop. Dit gewicht moet de bonen goed onder de pekel houden. Die pekel vormt zich al snel uit het zout en het uit de bonen komende vocht. Wanneer de bonen met weinig zout worden ingemaakt, dan treedt er melkzuurgisting op en ontstaan er zure bonen. Reken dan 10 g zout per 1kg schoongemaakte bonen.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid