Je bent hier:

Rodekool

Rodekool

Kenmerken

Rodekool is een sluitkool. Sluitkolen zijn kolen die met hun bladeren een gesloten krop of kool vormen zoals rode- en wittekool, spitskool en savooikool. Sluitkolen behoren tot de familie van de kruisbloemigen, net als bloemkool en broccoli.

Alle sluitkolen hebben dezelfde kenmerken: een breed en diep wortelstelsel, een korte, dikke stengel en daarbovenop de kool, die eigenlijk de verdikte eindknop is. Alleen het omblad, de onderste bladeren die het eerst tevoorschijn komen, ontvouwt zich helemaal. De volgende bladeren blijven dicht bij elkaar zitten en zo vormt zich de eigenlijke krop of kool.

De bladeren van de krop zijn dikker en vleziger en bevatten meer water dan het omblad. Typisch voor het blad is de waslaag die er bovenop ligt. Dit verklaart ten dele de bewaarbaarheid van deze groenten. De kleur van rodekool wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan.

Beschikbaarheid

Rodekool is beschikbaar van juli tot en met maart. Kolen worden met winterkost geassocieerd, hoewel ze dankzij de teelt van verschillende rassen het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Ze kunnen – vers of bewaard – elke dag van het jaar gegeten worden.

Er zijn veel rassen die je vroeg of laat kunt zaaien en oogsten, en er zijn speciale bewaarrassen. De normale teeltwijzen van rodekool zijn de herfst- en bewaarteelt. Daarnaast zijn er twee manieren om ook in de zomer verse rodekool te eten, namelijk de weeuwen- en de vrijsterteelt (ook wel de gewone, vroege teelt genaamd).

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Kolen moet je voor de vorst binnenhalen. Aan kolen die bevroren zijn geweest, zie je aan de buitenkant niets maar als je ze na maanden opensnijdt, vertellen de stank en de bruine kleur dat de vorst wel degelijk heeft toegeslagen.

Heb je kolen in de moestuin, dan kun je ze inkuilen. Inkuilen is een bewaarmethode die men vroeger veel gebruikte, maar die de laatste decennia door de diepvriezer wat in onbruik is geraakt. Inkuilen gebeurt meestal rond einde oktober, begin november. Het kan zowel in de volle grond als in de kelder of op een andere koele vochtige plaats. De werkwijze is behoorlijk verschillend.

Een niet aangesneden kool kun je tot twee maanden bewaren in een koele, donkere, luchtige ruimte. Van zodra de kool is aangesneden, moet je hem binnen de dag verbruiken of in plasticfolie wikkelen en zo maximum een dag in de koelkast bewaren. Rodekool kun je ook in stukken snijden en blancheren om zo in de diepvries te bewaren.  

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Rodekool is rijk aan vezels, calcium en ijzer. Daarnaast bevat hij ook vitamine A, B en C.

Keer terug naar boven


Rodekool in de keuken

Bij aankoop moet je er op letten dat de kool gesloten is. De kleur kan variëren van blauwpaars tot roze, maar mag in geen geval bruine vlekken bevatten. Verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool in vieren. De stronk moet je verwijderen. Rasp of schaaf de delen. Je kunt hiervoor een keukenrobot gebruiken. 

Traditioneel wordt rodekool gestoofd met laurier of tijm, kruidnagel of kaneel en stukjes appel. Rodekool wordt zachter door toevoeging van een scheutje azijn. Je kunt de kool ook verwerken in een salade. Marineer de kool in een (yoghurt)dressing om de kool zachter te maken.

Recept

Zoetzuur van rode kool

  • Ingrediënten: • 1 rodekool • ½ l azijn • ½ l water • 300 g suiker • 10 kruidnagels • 1 kaneelstokje • mespunt zout
  • Bereiding: Kook de azijn met het water, de specerijen en de suiker gedurende tien minuten. Snijd de rodekool in stukjes of slierten, was ze en laat goed uitlekken. Doe de stukjes in een pot of fles (met sluitdeksel) en giet de afgekoelde azijn erbij. Sluit de pot/fles af en laat de rode kool minstens drie weken staan. Door het gebruik van half azijn, half water is deze inmaak minder lang houdbaar. Je bewaart de potjes het best koel.

Keer terug naar boven

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid