Je bent hier:

Rode biet

Rode biet

Kenmerken

Rode biet is lid van de ganzenvoetfamilie en behoort tot de wortelgewassen. Het is een tweejarig gewas dat in het eerste jaar een donkerrood gekleurde, vlezige penwortel aanmaakt. De vorm ervan kan rond, platrond of langwerpig zijn. Naast rode vind je ook witte en gele bieten.

De rode biet kan op hevige supporters rekenen, maar ook op felle tegenstanders. Die laatste verwijten hem zijn grondsmaak. De rode biet is vooral in Oost-Europa en Amerika geliefd. De typische roodpaarse kleur van het vlees wordt veroorzaakt door de kleurstof anthocyaan. Bij soorten van hoge kwaliteit is anthocyaan gelijkmatig in de biet verdeeld. Bij niet veredelde soorten verschijnen de vaatbundels op het snijvlak van de biet in de vorm van witte ringen.

Beschikbaarheid

Bij de teelt van rode biet in volle grond onderscheiden we de volgende teeltwijzen: de zeer vroege teelt, vroege teelt, zomerteelt en herfstteelt. De zeer vroege teelt oogst je in mei en begin juni, de vroege teelt vanaf juni tot half juli. De zomerteelt is oogstklaar in de maanden augustus en september, de herfstteelt in de maanden oktober en november (bewaarteelt). Hoe jonger je de bieten oogst, hoe malser ze zijn. Hoe groter de knol, hoe vezeliger en vozer. Rode biet is bijna het hele jaar door verkrijgbaar.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Als je rode bieten gedurende enkele maanden wilt bewaren, kun je ze inkisten. Het loof laat je het best aan de biet zitten tot het verwelkt is. Op die manier beschadig je de groeipunt niet. Dat is belangrijk voor de bewaring: de bieten kunnen weer een beetje blad vormen; ze blijven aan de groei en worden dus zeker niet slecht. Strooi er grond tussen om ze vochtig te houden, want als ze uitdrogen, worden ze ongenietbaar vezelig.

Je kunt de bieten ook in een kist met zand bewaren. In geen geval mag de vorst bij de bieten kunnen. Enkele graden boven nul is de beste bewaartemperatuur. Hoe warmer je de bieten bewaart, hoe sneller de hergroei en de kwaliteit afneemt. Rode bieten zijn meerdere weken houdbaar op een koele, niet te droge plaats. In de zomer bewaar je de bieten het best met loof in de koelkast. Gekookte bieten zijn meerdere weken houdbaar in de koelkast.

Ongeveer dertig procent van de oogst wordt door de verwerkende industrie afgenomen, waarbij de verwerking tot een gesteriliseerd product in glas de belangrijkste is. Bieten worden ook vaak verwerkt tot zoetzure conserven en diepvriesproducten; het sap gebruikt men vaak als kleurstof.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Rode bieten zijn rijk aan mineralen, zoals kalium, en aan vezels. Het loof van zomerbietjes is voedzaam en rijk aan vitamine A en C, en ijzer en kalk. De rode kleur in de bietenwortels wordt veroorzaakt door betacyanine en dit zorgt voor rode urine na het eten van rode bieten. Rode bieten zijn een nitraatrijke groente.

Keer terug naar boven


Rode biet in de keuken

Verse rode bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen. Oudere exemplaren gaan rim­pelen. De witte concentrische kringen die je krijgt als je de biet doorsnijdt, wijzen ook op ouderdom. Let als je bieten koopt goed op dat de kleur donkerrood is en niet bleekroze.

Spoel de bieten goed onder stromend water en schrob ze met een borstel. Snijd het loof van zomerbieten voorzichtig weg anders gaat de biet 'bloeden' tijdens het kookproces. Verwijder lelijke plekken pas na het koken. Zomerbieten zijn veel sneller gaar (25 min.) dan de winterbieten (afhankelijk van de grootte soms 1 uur). Laat de bieten na het koken afkoelen en schil ze. Als je rode biet mixt met een zure appel krijg je lekker en gezond sap. Vers sap is wekenlang houdbaar in de koelkast. Van het loof kun je soep maken.

Recept

Rode biet in het zuur (voor 1,8 kilogram – max. 1 uur – 6 maanden houdbaar)

 • Ingrediënten: • 1 kg rauwe biet, het groen verwijderd • 1l gedestilleerde moutazijn, plus zo nodig extra • 2-3 foelieblaadjes • 1 kaneelstokje • 1 laurierblad • 1 el zwarte peperkorrels • 12 pimentkorrels (3 tl pimentpoeder) • 1-2 gedroogde chilipepers (naar keuze)
 • Bereiding:
  • Doe de bieten (liefst van gelijke grote, anders halveren -  +/- 3cm diameter) in een grote pan en overgiet ze met koud water. Breng ze gedurende 20 minuten aan de kook (kleine bieten). Giet ze af en zet ze opzij.
  • Vermeng intussen in een roestvrijstalen pan de azijn met alle specerijen behalve de chilipepers en breng aan de kook. Draai het vuur uit en zet de pan opzij.
  • Ontvel de bieten zodra je ze kunt vastnemen. Je kunt keukenhandschoenen gebruiken om rode handen te vermijden. Snijd ze in vieren of in plakken en doe ze in hete gesteriliseerde potten. Schuif er naar smaak een paar chilipepers naast.
  • Zeef de azijn en giet hem over de biet. Of zeef de azijn niet als je een pittiger zuur wilt; verdeel de specerijen dan gelijkmatig over de potten. De biet moet helemaal onderstaan, dus voeg zo nodig wat extra azijn toe.
  • Sluit de potten met een zuurbestendig deksel en etiketteer ze. Zet ze voor gebruik 1 week op een koele, donkere plaats.

Variant: voeg eens een beetje dille – gekneusde zaadjes of verse blaadjes – toe aan de azijn in dit recept. Koriander + de fijngeraspte schil van een sinaasappel is ook erg lekker.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid