Je bent hier:

Rammenas

Rammenas

Kenmerken

Rammenas behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is een koolgewas. Het vertoont veel gelijkenissen met de radijs en ook zijn geschiedenis is erg verweven met die van de radijs. Het gaat om dezelfde plantensoort.

De rammenas is deels een verdikte wortel en deels een verdikking van het korte stengelgedeelte tussen wortel en kiemblad. Doorgaans spreekt men toch van een verdikte penwortel. Deze is meestal langwerpig maar er bestaan ook ronde rammenassen.

Het vlees is altijd wit maar de schil kan zwart, wit, bruinzwart of roze van kleur zijn. We onderscheiden zomerrammenas of Rettich en winterrammenas. Daikon is een geval apart, het ziet eruit als een zomerrammenas maar wordt geteeld als een winterrammenas.

Beschikbaarheid

Zomerrammenas wordt geoogst in september. Deze witte rammenas groeit erg snel en is daarom gevoelig voor voosheid. De smaak is minder pikant en de wortels blijven klein en zijn weinig geschikt om te bewaren. Rettich is de Duitse benaming voor zomerrammenas. De teelt van zomerrammenas is in België weinig bekend.

Winterrammenas wordt meestal geoogst in oktober en november. Winterrammenas groeit veel langzamer waardoor het probleem van voosheid niet aan de orde is. Deze rammenas is zwaarder en pikanter en is goed te bewaren.

Daikon oogst je in oktober. Hij is net als de winterrammenas goed te bewaren. Daikon heeft in ons klimaat een sterke schietgevoeligheid.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Met lof is witte rammenas minder lang houdbaar dan zonder. Zonder lof kun je hem ongeveer 14 dagen in de koelkast bewaren; met lof slechts enkele dagen. Borstel de rammenas grondig schoon voor je hem in en gesloten zak in de koelkast bewaart, zo vermijd je uitdroging.

Bewaar zwarte rammenas niet in de koelkast. Je kunt hem op een koele plaats bij een temperatuur van ongeveer 12° Celsius enkele weken bewaren. Voor een extra lange bewaring kun je de rammenas inkuilen of in een bak met vochtig zand bewaren in een vorstvrije kelder. Op deze manier kun je er tot het voorjaar van genieten. Je kunt rammenas ook pekelen. 

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Rammenas is rijk aan vitamine K, vitamine B1 en B2 en vitamine C. Daarnaast bevat deze groente kalium, natrium, ijzer, calcium, koper en fosfor.

Keer terug naar boven


Rammenas in de keuken

Zwarte rammenas smaakt scherper dan zijn witte en Japanse variant (Daikon). De pittige, peperachtige smaak, afkomstig van de mosterdolie in de wortel, maakt geraspte rammenas geschikt als kruidig broodbeleg of als toevoegsel aan salades of platte kaas. Je kunt rammenas meekoken in een stoofpotje of apart stoven in vetstof, samen met een teentje look.

Rammenas wordt vaak gewoon rauw gegeten en is gezouten gemakkelijker te verteren. Van oudsher worden er aan rammenas hoestwerende eigenschappen toegeschreven. Rammenas wordt dan ook gebruikt in hoestsiroop.

Rammenas wordt meestal geschild of geraspt. Hierdoor vervliegen veel van de scherpe oliën in de groente, wat de smaak zachter maakt.

  • Tip: rammenas verkleurt snel bij de bereiding, met een snufje zout of wat citroen kun je dit tegengaan. Eet niet te veel rammenas in één maaltijd. Een grote dosis kan namelijk de maag prikkelen en irriteren.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid