Je bent hier:

Prinsessenbonen

Prinsessenbonen

Kenmerken

Prinsessenbonen behoren tot de vlinderbloemenfamilie en zijn een peulgewas net zoals erwten. Bonen werden pas na 1550 in onze contreien binnengebracht vanuit Peru en het zuiden van de VS. Deze warmteminnende planten bieden een enorme rijkdom aan variëteiten. In Vlaanderen worden vooral de prinsessen- en snijbonen gegeten. Droge bonen zijn heel wat minder populair, hoewel ze grote hoeveelheden hoogwaardige eiwitten bevatten.

De vrucht is een peul, langwerpig, recht of gebogen. Naargelang het ras kan de peul glad of ruw, hard of zacht zijn. De peulen bevatten eivormige tot niervormige zaden. Onrijpe peulen hebben een vlezige vruchtwand. Bij volledige rijpheid wordt die dun en vliezig.

Bij prinsessenbonen wordt de peul intact gelaten en in zijn geheel gestoofd. Ze worden ook wel sperziebonen, slabonen of soms ook herenbonen genoemd. Boterbonen of wasbonen zijn prinsessenbonen met gele peulen. De soortenrijkdom is enorm groot binnen de groep van prinsessenbonen. Prinsessenbonen hebben witte, groene of bruine zaden.

Beschikbaarheid

Alle snijbonen, prinsessen-, spek- en pronkbonen worden in een jong stadium geplukt zodat ze nog mals zijn. Van juni tot oktober kun je plukklare boontjes eten uit volle grond. Tegenwoordig zie je prinsessenbonen het hele jaar door in de winkel; ze zijn dan afkomstig uit verwarmde kassen of worden geïmporteerd uit Kenia, Egypte, Italië en Spanje.

Keer terug naar boven


Bewaren

Veel mensen zoeken naar gepaste bewaarmethodes om de overvloed van jonge boontjes op te vangen. Een ecologische manier om boontjes te bewaren is inzuren met melkzuurgisting (fermenteren). Wat je niet verwerkt krijgt, kun je volledig laten rijpen om enkel het droge zaad te gebruiken.

Prinsessenbonen kun je niet lang bewaren, de peulen verslappen snel. Je kunt ze 3 tot 4 dagen verpakt in een open plastic zak bewaren op een koele plek uit de koelkast, of in de groentelade. Bonen lenen zich goed tot invriezen. Blancheer ze, voor het invriezen, 2 minuten in kokend water. Gesneden snijbonen of pronkbonen en prinsessenbonen worden ook nog gezouten. Dit is een oude techniek waarbij groenten met zout of zout water worden bedekt om er op een snelle manier water aan te onttrekken zodat ze beter goed blijven.

Keer terug naar boven


Prinsessenbonen zijn rijk aan...

Doordat sperziebonen jong geplukt worden, hebben ze minder voedingswaarde dan andere peulvruchten. Toch bevatten ze veel vitamine A, kalium, ijzer en calcium.

Keer terug naar boven


Prinsessenbonen in de keuken

Prinsessenbonen zijn niet geschikt om rauw te eten. In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvriezer zijn niet meer rauw.

Was de bonen voor gebruik, snijd of breek de puntjes er af en breek ze eventueel in stukken. Bonen kun je blancheren, koken, stoven, stomen en koud verwerken in een salade.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid