Je bent hier:

Maïs

Maïs

Kenmerken

Mais behoort tot de grassenfamilie en is een subtropisch graangewas afkomstig uit Mexico. In de zestiende eeuw werd het via Spanje in Europa verspreid. Suikermaïs is een jong geoogste consumptiemaïs waarvan de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. Bij voedermaïs daarentegen zijn zo goed als alle suikers netjes omgezet in zetmeel. Dat maakt hen uitermate geschikt als veevoeder. Dieren zetten het zetmeel meteen om in eiwitten.

In onze contreien is de teelt van voedermaïs, landbouwmaïs of snijmaïs veruit het belangrijkste. Het is een voedergewas met een enorme opbrengst. De plant wordt in zijn geheel verhakseld, in silo's bewaard en voornamelijk aan het rundvee gevoederd. Daarnaast wordt er op kleinere schaal maïs gekweekt voor de kolf: korrelmaïs, met toepassingen als kippenvoer, maïszetmeel en maïsolie. Voor de teelt van korrelmaïs is ons klimaat wat koud.

Beschikbaarheid

Een vroege oogst kan half augustus al beginnen, eind september is de laatste oogst afgelopen.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Suikermaïs wordt geoogst nog voor de kolf helemaal rijp is. Dit noemt men het melkrijp stadium. De korrels zijn dan al wel geel, maar ze zijn nog zacht. De kolven zitten stevig ingepakt in een groen schutblad zodat het langs buiten moeilijk vast te stellen is wanneer dat melkrijp stadium precies is aangebroken. We kunnen het echter wel zien aan de draden (stempels) die bovenaan uit elke kolf hangen. De draden zijn normaal gezien lichtgroen. Als ze bruin zijn en helemaal uitgedroogd, dan is de betreffende kolf plukrijp.

Van een geoogste kolf vermindert het suikergehalte tamelijk vlug. In de ijskast kun je kolven enkele dagen (ca. 3) goed houden. Voor verdere bewaring moet je altijd eerst de verse ontbladerde kolf 8 tot 10 minuten blancheren. Daardoor wordt de omzetting van suikers naar zetmeel stopgezet. Daarna kun je de korrels los snijden en laten drogen, of de kolven boven een zachte warmtebron drogen tot de korrels na enkele weken keihard zijn. Wring ze dan uit de kolf en bewaar ze in papieren zakken of glazen bokalen. Voor bereiding moet je de korrels minstens 2 uur laten weken. Laat ze een uurtje zachtjes koken. Je kunt de kolven ook invriezen.

Keer terug naar boven


Maïs is rijk aan...

Maïs is rijk aan kalium, fosfor, magnesium, ijzer en vitamine B1 (foliumzuur).

Keer terug naar boven


Maïs in de keuken

Suikermaïs kun je koken, grillen en roosteren. Je kunt de korrels apart eten maar net zo goed met kolf en al bereiden. Om ze te reinigen verwijder je de buitenste schutbladeren. Met enkele schutbladeren er nog aan blijven de korrels tijdens het koken smakelijker en de kolven langer warm. Je kunt de kolven in een pan met een laagje van ongeveer 2 cm water aan de kook brengen. Voeg geen zout toe aan het water, dat maakt de korrels taai. Stoof – met het deksel op de pan – de kolven gaar in ca. 30 minuten. 

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://labland.be/
https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid