Je bent hier:

Kropsla

Kropsla

Kenmerken

Kropsla is nog maar moeilijk weg te denken uit ons menu. Verse sla bestaat voor 95 procent uit water. De Latijnse naam Lactuca doelt op het melksap dat in de plant voorkomt. Dat melksap bevat stoffen die in grote hoeveelheid giftig zijn. Bij normale hoeveelheden is het effect beperkt: veel mensen worden er slaperig van.

Het geslacht Lactuca bestaat uit heel wat bladgroenten zoals ijsbergsla, krulsla, eikenbladsla en snijsla. De gewone kropsla is echter de bekendste.

Beschikbaarheid

Van mei tot oktober is sla vers te verkrijgen uit de volle grond. In de andere maanden komt kropsla uit de serre.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Kropsla bewaart slecht. Als je een geoogste krop bevochtigt, blijft hij langer fris. Maar zelfs dan is hij na amper drie dagen zonder koeling niet lekker meer: hij droogt uit, wordt slap en rot weg. Bij temperaturen tussen 2 en 5° Celsius (koelkast) houdt kropsla het vier tot vijf dagen uit.

Houd de relatieve vochtigheid hoog, zodat de sla minder snel uitdroogt. Laat de kropsla echter niet in een gesloten verpakking zitten. IJsbergsla bewaart langer dan kropsla. Deze kun je ongeveer twee weken in de koelkast bewaren.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Sla bevat verschillende vitaminen zoals vitamine A, B en C, en veel mineralen: natrium, calcium, magnesium, ijzer, koper en fluor. Sla bevat calcium en fosfor in dezelfde verhouding als melk en hij bevat ook caroteen. Sla moet goed worden gekauwd vanwege de vele cellulose. Sla is dorstlessend en slaapverwekkend.

Keer terug naar boven


Sla in de keuken

Traditioneel is sla een belangrijk bestanddeel in rauwkostbereidingen, zelfs in die mate dat het woord 'sla' of 'slaatje' nu ook slaat op alle rauwkostbereidingen, denk maar aan bijvoorbeeld 'komkommersla'. Sla wordt ook verwerkt in soepen; een goede oplossing als je te veel sla hebt.

Sla maak je schoon door voorzichtig de bladeren van de stronk te halen en ze daarna onder de kraan te wassen. Drogen doe je met de slazwierder of door met een handdoek droog te deppen. Laat de bladeren heel of scheur ze in stukjes. Snijd de sla beslist niet, door te scheuren blijft de sla langer mooi en vers.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid