Je bent hier:

Koolrabi

Koolrabi

Kenmerken

Koolrabi behoort tot de familie van de kruisbloemigen. De stengel van deze koolsoort is boven de grond plaatselijk tot een knol verdikt. De oude Vlaamse naam voor deze groente is raapkool; niet te verwarren met de koolraap, waarvan de verdikte wortel half onder de grond zit. Daarom wordt nu algemeen de van oorsprong Duitse naam 'koolrabi' gebruikt.

Hoewel de groente bij ons allang bekend is, is ze nooit echt doorgebroken. In Duitsland wordt ze wel veel gegeten. In de jaren '70 begonnen de Nederlanders, gevolgd door de Belgen, op bescheiden schaal koolrabi te kweken.

Er zijn witte en blauwe rassen. Met wit wordt een bleekgroene knol met groen blad bedoeld; met blauw een violetkleurige knol met groen-violet blad. Binnenin zijn beide soorten wit. De groene knol is veel meer in trek dan de blauwe. Nochtans wordt de blauwe door insiders lekkerder en productiever bevonden.

Beschikbaarheid

Koolrabi is een lente- en zomergroente en is verkrijgbaar vanaf mei tot en met oktober.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

De beste knollen hebben een diameter tussen zes en tien centimeter, bij benadering de grootte van een appel. In de koelkast bewaren koolrabi's redelijk goed, als je het blad er eerst afhaalt en de knollen in een plastic zak stopt. Wil je ze langer bewaren dan kun je ze inkuilen.

Gescheurde, misvormde, opengespleten knollen zijn niet echt ziek maar hebben een onregelmatige groei gekend. Ze zijn nog prima te eten. Invriezen is geen optie, omdat de structuur en de kleur dan worden aangetast.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Koolrabi bevat veel ijzer, calcium en vitamine B en C.

Keer terug naar boven


Koolrabi in de keuken

Rauwe koolrabi heeft een radijsachtige smaak, terwijl gekookte koolrabi eerder doet denken aan een pittige bloemkool. In de keuken kent het allerlei toepassingen: gestoofd, gestoomd, gevuld, in de soep, rauw in salade of als cocktailhapje. Ook het jonge blad is niet te versmaden. Verwijder de schil met een scherp mesje en leg het vruchtvlees (niet te lang) in een kom met water en citroen; anders verkleurt het.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://labland.be/
https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid