Je bent hier:

Komkommer

Komkommer

Kenmerken

Komkommers behoren tot de komkommerfamilie en zijn grote augurken. Ook de bladeren van de komkommer zijn groter. In onze streken wordt de komkommer meestal onder glas geteeld. De serrekomkommer lijkt niet erg meer op zijn broertje, de augurk. De rassen die geschikt zijn voor buitenteelt lijken meer op augurken dan op komkommers zoals die in de winkel liggen.

De schil van de komkommer kan glad zijn of enigszins wrattig. Soms zitten er korte witte of zwarte stekeltjes op. Ze is licht- tot donkergroen. Komkommers hebben veel vruchtvlees, dat geelwit en knapperig is en een massa witte pitten bevat.

Beschikbaarheid

Komkommer is een echte zomergroente. Hij is beschikbaar tijdens de maanden juli, augustus en september.

Keer terug naar boven


Bewaren

Komkommers zijn gevoelig voor uitdrogen, slap worden en geel verkleuren. Mijd daarom direct zonlicht en warmte. Bij lagere temperaturen bederven ze. Leg ze dus nooit in de koelkast. Bewaar ze in een donkere, koele ruimte (13° C) gedurende een tiental dagen.

Je kunt ze ook inzuren, zoals augurken, of pekelen. Maar als je ze teelt of aankoopt om in te zuren, neem je beter augurken. Breng ze niet in direct contact met appelen en tropische vruchten. Deze geven ethyleen af die het rijpen en zacht worden van de vruchten versnelt.

Keer terug naar boven


Komkommers zijn rijk aan...

Komkommers bestaan voor 94 procent uit water, bevatten maar weinig vitamines en een geringe hoeveelheid kalium. De caloriewaarde ligt laag (10 kcal voor 100 g vruchtvlees).

Keer terug naar boven


Komkommers in de keuken

Let er bij de aankoop van komkommers op dat je de stevig aanvoelende, gave komkommers koopt met glanzende schil. Voor gebruik was je de komkommer en snijd je een stukje van de uiteinden. Daarna kun je komkommer zowel geschild als ongeschild gebruiken en op verschillende manieren bereiden.

Je kunt komkommer raspen, in blokjes of schijfjes snijden en als broodbeleg gebruiken. Komkommer kun je ook net zoals courgette stoven. Zowel komkommersoep als komkommersap zijn mogelijkheden om grote hoeveelheden te verwerken. Je kunt komkommers ook verwerken tot het Griekse tzatziki. Dit gerecht bestaat uit Griekse yoghurt met dille en look.

Recept: zoetzure komkommers

  • Ingrediënten: minstens 1 kg komkommers (geschild en zonder zaad) • 1 l wittewijnazijn • 700 g suiker • 1 kaneelstokje • 10 kruidnagels • 1 blaadje foelie
  • Bereiding: schil de komkommer vooral dun. Snijd hem overlangs en verwijder het zaad. Snijd in repen van ca. 3 cm; weeg de stukjes en neem op 1 kg komkommers de hierboven aangegeven hoeveelheden. Breng alle ingrediënten (behalve de komkommer) samen aan de kook en laat ze een paar minuten doorkoken. Kook nu de komkommerstukjes een paar minuten mee, maar let erop dat de stukjes vooral niet zacht worden. Leg de stukjes komkommer in een gesteriliseerde pot(ten) en kook het vocht nog een weinig in. Giet het vocht warm op de komkommers, maar niet kokend. Zeef na een dag of acht het vocht nog een keer af en kook dit opnieuw. Giet het er dan weer warm over en sluit de potten met de komkommers goed af.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid