Je bent hier:

Knolselder

Knolselder


Kenmerken van een knolselder

Knolselderij behoort tot de schermbloemenfamilie en heeft holle stengels. Deze groente heeft een lange groeiperiode en is niet winterhard. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden bladselderij en bleekselderij.

De knol is bruingeel van kleur. Het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is bekend voor de teelt, maar je kunt net zo goed de bladeren eten in de soep. Knolselderij is beschikbaar vanaf augustus tot maart.

Keer terug naar boven


Hoe knolselder bewaren?

Knolselderij kun je heel goed bewaren. Als knolselderij niet uitdroogt (uitdrogen is niet zo erg, maar maakt de verwerking lastiger), kun je de knol drie tot vier maanden bewaren tussen 0° en 5° Celsius. Je kunt hem in de kelder – in een kistje met klam zand – goed bewaren. Let er bij de aankoop van knolselderij op dat hij stevig is. Knolselderij kun je ook inkuilen. De grootste knollen bewaren het minst, dus die kun je het best eerst eten.

Gesneden kun je knolselderij maximaal een dag in de koelkast bewaren. Gesneden knolselderij kleurt snel bruin, mede afhankelijk van de snijmethode. Een glad snijvlak geeft minder snel bruinverkleuring dan een ruw beschadigd snijvlak. Je maakt knolselderij het best zo kort mogelijk op voorhand klaar en je zet hem meteen na het snijden in de koelkast. Gesneden knolselderij kun je met citroensap besprenkelen om bruinkleuring te vermijden.

Keer terug naar boven


Knolselder is rijk aan...

IJzer, vitamine B, C en K. Knolselder bevat ook een redelijke hoeveelheid calcium en kalium.

Keer terug naar boven


Knolselder in de keuken

Je kunt knolselderij rauw, gekookt of gepureerd eten. Schil de knolselderij altijd. Het blad, dat bitter is, kun je als het kruid selderij gebruiken. Selderijzout, gemaakt van vermalen gedroogde knolselderij, wordt in de zoutarme keuken gebruikt.

Voorzie 300 gram knolselderij per persoon als je hem kookt en 150 gram als je hem rauw verwerkt. Borstel de knolselderij goed voor het schillen om zand te verwijderen. Schil hem zoals een aardappel, maar niet zo zuinig. Je mag een vrij dikke reep schil verwijderen, zodat alleen het roomwitte vruchtvlees overblijft.

Verwijder ook de wortelkanalen die aan de basis van de knol in het vlees verweven zijn. Houd er rekening mee dat na het schillen slechts 3/4 van de oorspronkelijke knol overblijft.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids

 

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://labland.be/
https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid