Je bent hier:

Doperwt

Doperwt

Kenmerken

Doperwten behoren tot de vlinderbloemenfamilie en hebben zich zeer goed aangepast aan lagere temperaturen en worden tegenwoordig verbouwd in de gematigde klimaatgebieden van elk continent, maar nergens op heel grote schaal. Daarvoor is de teelt iets te kwetsbaar.

Van erwten eten we de zaden en soms ook de peulen die er rond zitten. Als verse groente zijn doperwt, peultjes (of sluimerwt) en kapucijner niet te versmaden delicatessen. In de winter leveren droge erwten geconcentreerde eiwitten. Ze worden ook als veevoeder verbouwd (voedererwten).

Gedroogde erwten vind je meestal als spliterwten. De buitenste pel wordt verwijderd en daardoor vallen de twee helften van de erwt uit elkaar. Er bestaan ook gele spliterwten. Je kunt taaie erwten laten hangen om te drogen en ’s winters gebruiken. Laat ze dan een nacht weken en verwerk ze in soep en stoofpotten. Er zijn diverse soorten erwten, zoals de traditionele Europese doperwt (rond en met een dunne schil), de ‘sugar snaps’ (rond, met een dikke schil en heel knapperig) en de peultjes (plat, breed, met een dunne schil en kleinzadig).

Beschikbaarheid

Doperwtjes zijn beschikbaar in de lente en zomer, van mei tot juli. Gedroogde spliterwten zijn het hele jaar door beschikbaar. Een alternatief zijn diepvrieserwtjes.

Keer terug naar boven


Hoe bewaren?

Bewaar ongedopte, verse erwten in een open zak op een koele plaats (koelkast) niet langer dan twee tot drie dagen (afhankelijk van de temperatuur). Het suikergehalte loopt na het plukken snel terug. Gedopte erwten kun je één dag in de koelkast bewaren. Goed gedroogde erwten kun je op een droge en koele plaats heel lang bewaren.

We maken trouwens onderscheid tussen erwten die drogen in de peul en erwten die vers moeten worden gegeten. Deze laatste drogen slecht en zouden onverteerbaar worden. Jonge verse erwten moeten zo snel mogelijk na de oogst worden gegeten, omdat ze al enkele uren na het plukken hun zoete smaak beginnen te verliezen. De vrije suikers in de vrucht zetten zich zeer snel om in zetmeel. Daardoor verdwijnt de zoete smaak.

Keer terug naar boven


Doperwten zijn rijk aan...

Doperwten zijn erg gezond. Ze bevatten veel vitamine B1 en B2, ijzer en voedingsvezels.

Keer terug naar boven


Doperwten in de keuken

Erwten worden zowel vers gekookt en gestoomd als gedroogd. Peulen zijn een voorjaarsdelicatesse. Je kunt ook soep maken, voornamelijk van gedroogde erwten.

Erwtenpesto

  • Ingrediënten: 150 g (diepvries)erwten • 100 g pijnboompitten • 40 g Parmezaanse kaas • 100 ml olijfolie, naargelang de gewenste consistentie • 2 teentjes look • naar keuze: peper en zout
  • Bereiding: Ontdooi of blancheer de erwten. Doe alle ingrediënten in een blender of keukenrobot en mix. Als de pesto nog te vast is, voeg je eventueel wat extra olijfolie toe. Naargelang je persoonlijke voorkeur kun je extra kaas en erwten toevoegen. Breng eventueel op smaak met peper en zout. Variatie: met pesto kun je experimenteren. Je kunt rucola, basilicum etc. toevoegen. In de plaats van diepvrieserwten kun je verse erwten gebruiken. Kook ze vooraf.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid