Je bent hier:

Courgette

Courgette

Kenmerken

De courgette behoort tot de komkommerfamilie en verschaft de tuinier evenveel plezier als de pompoen. Andere namen die min of meer hetzelfde betekenen zijn kussa, zucchini, zuchetti en squash. Anders dan de pompoen is de courgette geen kruipende plant.

De vrucht is langwerpig, eirond of rond, afhankelijk van het ras. De schil is overwegend groen, soms met gele strepen of gespikkeld. Courgettes worden jong geoogst en verwerkt in ratatouille, soepen en ovengerechten. Het vruchtvlees is stevig, mals en wit, met een zweempje groen. Er zijn tal van verschillende rassen.

Beschikbaarheid

Van juli tot november, met juli-september als de beste periode.

Keer terug naar boven


Bewaren

Courgette bevat 95 procent water en veel mineralen en vitaminen. Om die te bewaren kun je courgettes het best stomen, stoven of rauw verorberen. Courgette is van oorsprong een tropische plant en kan dus niet tegen vries- of koelkastkou; je bewaart courgettes het best in de kelder bij een temperatuur van rond de 10° Celsius, of onderin de koelkast. Op deze manier kun je ze een week bewaren. Ongekoeld, afhankelijk van de temperatuur kun je ze één tot drie dagen bewaren.

De beste courgettes zijn niet te dik. Wanneer ze na het ideale rijpingsmoment worden geoogst, wordt het vruchtvlees waterig en minder lekker, er vormen zich talrijke dikke pitten. Courgettes kun je ook in de diepvriezer een jaar lang bewaren. Daartoe kies je het best kleine exemplaren waarvan de zaden nauwelijks zichtbaar zijn. Was ze zorgvuldig, snijd ze in plakjes en blancheer ze gedurende twee minuten. Vervolgens laat je de plakjes uitlekken en afkoelen. Voor het invriezen zelf moet je ze los van elkaar op een plaat of schotel schikken, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Eenmaal bevroren kun je ze overbrengen in een diepvrieszakje of -doos.

Courgetten zijn rijk aan...

Courgettes bestaan voor zowat 95 procent uit water. Ze zijn dan ook caloriearm (15 kcal per 100 gram) en gemakkelijk te verteren. Ze bevatten niet veel vitamines. Op het vlak van mineralen zijn kalium, fosfor en calcium het best vertegenwoordigd.

Keer terug naar boven


Courgette in de keuken

Courgette wordt in veel groentegerechten verwerkt. Stoven, bakken en vullen met (vegetarisch) gehakt zijn de bekendste bereidingswijzen. Courgettebloemen zijn gedoopt in een vers geklopt ei en in heet vet gebakken een delicatesse. Courgettes met vorstschade moet je weggooien, vooral wanneer ze hun stevigheid beginnen te verliezen. Dat is namelijk een eerste teken van ontbinding. Het rottingsproces begint dan meteen.

Courgette zoetzuur

  • Ingrediënten: 2 kleine courgettes • 2 uien • 60 g zout • ½ l azijn • 400 g suiker • 1 tl selderijzaad • 2 tl mosterdzaad • 1 tl kurkuma • ½ tl mosterdpoeder
  • Bereiding: Snijd de courgettes ongeschild in dunne schijfjes en vul daarmee tweemaal een litermaat. De overige maten zijn op die hoeveelheid afgestemd. Snijd de uien in heel dunne plakjes en doe ze bij de courgettes. Bestrooi alles flink met wat zout en laat dit 2 uur zo staan. Laat ze dan goed uitlekken in een vergiet, spoel ze nog een keer met water af en laat ze opnieuw uitlekken. Breng de overige ingrediënten samen aan de kook en laat ze drie minuten doorkoken op een zacht vuur. Voeg dan de courgettes en de uien toe en neem de pan van het vuur; laat alles zo 2 uur staan. Breng alles samen weer aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. Doe nu de courgettes in de gesteriliseerde potten en giet het vocht erover.  Laat wel 2 cm ruimte onder het deksel, want ook deze pickle moet in een kokend waterbad gedurende 5 minuten (of in een elektrische oven op 90° Celsius) worden gesteriliseerd.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid