Je bent hier:

Broccoli

Broccoli

Kenmerken

Broccoli behoort tot de kruisbloemenfamilie. De bloemknoppen bij broccoli zijn volledig ontwikkeld, in tegenstelling tot de bloemkool. Zij zijn wel nauw verwant aan elkaar.

Als de bloemhoofdjes iets te laat geoogst worden, gaan ze open en verschijnen er gele bloempjes. Er is de gewone broccoli of zomerbroccoli en de winterbroccoli. Beide zijn groen van kleur.

Beschikbaarheid

Van juni tot november.

Keer terug naar boven


Bewaren en verwerken

Broccoli bewaart zo mogelijk nog minder goed dan bloemkool. Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter.

In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie. Bewaring op lange termijn gebeurt zoals bij bloemkool, namelijk door inzuren. Je kunt broccoli ook invriezen (meerdere maanden), daarvoor blancheer je hem best even (2 tot 4 minuten).

Keer terug naar boven


Broccoli is rijk aan...

Broccoli is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vitamine C, ijzer en betacaroteen. Broccoli bevat ook foliumzuur en kalium. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen.

Keer terug naar boven


Broccoli in de keuken

Net als bloemkool kun je broccoli het best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem. De stengels en bladeren bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen.

Schil de vezelige buitenkant met een dunschiller. Als je de broccoli in zijn geheel bereidt, zet je hem rechtop in een pan, waarbij je gezouten water toevoegt zodat de stelen gekookt en de roosjes gestoomd worden. Je kunt broccoli zowel rauw, kort gekookt als gestoomd eten.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid