Je bent hier:

Bleekselderij

Bleekselderij

Kenmerken

Bleekselderij behoort tot de schermbloemenfamilie. Deze groente komt vooral uit eigen land, maar wordt ook aangevoerd uit onder andere Spanje en Frankrijk. Bleekselderij heeft brede, volle stelen, is niet winterhard en is gevoeliger voor ziekten dan gewone selderij en snijselderij.

Er bestaat zelfblekende en groenblijvende bleekselderij. De zelfblekende heeft een geelgroene kleur, die zonder bleken deze kleur behoudt. Je gebruikt de stelen als stoofgroente; de bladeren gaan in de soep. De groenblijvende bleekselderij heeft een donkergroene kleur die door aanaarden (bleken) mooi wit wordt.

Het bleken wordt meestal achterwege gelaten waardoor de plant zijn groene kleur behoudt. Ook dan is hij bruikbaar als stoofgroente.

Beschikbaarheid

Van juli tot en met november.

Keer terug naar boven


Bewaren

  • Ter plaatse: Bleekselderij kun je – in niet te natte grond – een tijdje bewaren in een groeve. Je rooit de planten met een aardkluit en zet ze naast elkaar in de groeve. Bovenop komt een bedekking met stro of bladeren en daarboven komt een glasraam, plastic of rietmatten. Zorg voor verluchting. De kans op rotting blijft bestaan, zodat regelmatige controle vereist is.
  • In zijn geheel: Bleekselderij blijft op een koele en donkere plaats enkele dagen (ca. 5) goed en in de groentelade van de koelkast wel een week. Raadzaam is om selderij niet te lang te bewaren. Bewaar de bleekselderij ongesneden, ongewassen en uit de buurt van fruit en andere groenten, want bleekselderij kan andere geuren absorberen.

Keer terug naar boven


Rijk aan...

Bleekselderij heeft een vochtafdrijvende werking en bevat vitamine B, C, ijzer, vezels en mineralen. Bleekselderij is een nitraatrijke groente.

Keer terug naar boven


Bleekselderij in de keuken

Bleekselderij kun je verwerken in salades en soep. Je kunt hem bakken, stoven of koken. Een bekend gerecht is selderij met (vegetarische) balletjes in tomatensaus.

Keer terug naar boven


Interessante publicaties over groenten

Handboek ecologisch tuinierenEcologisch tuinieren voor beginnersBijzondere groentegids


.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://labland.be/
https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid