Je bent hier:

Asperges

Asperges

Kenmerken

Asperges zijn nog steeds dure, exclusieve groenten, die alleen in april, mei en juni vers te koop zijn. De vele arbeidsuren en de lange tijd dat het gewas de grond bezet houdt, verklaren de hoge prijs.  De groene asperges groeien boven de grond, zonlicht en kleuren hierdoor groen. De witte groeien in opgehoogde bedden en krijgen geen licht te zien. Hierdoor blijven ze wit.

Beschikbaarheid: 

April, mei en juni.

Bewaren en bereiden:

Witte asperges
Als je de asperges niet onmiddellijk na het oogsten opeet, moet je ze enkele uren in koud water leggen, met een temperatuur die lager is dan tien graden. Veel langer dan zes uur mag je ze er niet in laten liggen, want dan kunnen ze zuur worden. Daarna bewaren ze nog enkele dagen in de koelkast.

Een andere werkwijze is de verse asperges niet te wassen, maar onmiddellijk in een vochtige doek te wikkelen en in een koele kelder te leggen, waar ze dan nog enkele dagen bewaren. Niet bevochtigde asperges worden snel grauw en vezelachtig. Bewaring op langere termijn kan door inmaken.

Groene asperges
Geoogste stengels kun je vers eten. Je bewaart ze in een vochtige handdoek of in een plastic zak onderaan in de ijskast (maximaal een week).

Ga je asperges klaarmaken, schil ze dan eerst. Dit doe je door het taaiere onderste stukje weg te snijden. Daarna verwijder je de schil met een dunschiller van boven naar onder. Hoe jonger de asperge, hoe verser en dus minder vezelig. Breng een pot water met zout aan de kook en doe de asperges hierin. Afhankelijk van de dikte kook je ze 5 tot 12 min. Haal ze uit het water en laat ze uitlekken. Indien je stevige punten wilt, bind dan deze dan vast en zorg ervoor dat ze niet in contact komen met het kookwater. Het kookwater kan je achteraf gebruiken om heerlijke soep van te maken.

Rijk aan

Asperges bevatten veel vitamines, o.a. K, C, B1, B2, E en foliumzuur (B11). Daarnaast zijn ze ook rijk aan mineralen K, Ca, Mg, Fe en in mindere mate Cu, Mn, Zn en F. De grond waarin ze groeien bepaalt het gehalte Selenium.

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234
https://labland.be/

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid