Je bent hier:

Andijvie

Andijvie

Kenmerken

Andijvie is sterk verwant met witloof en wordt gekweekt voor het blad, dat zowel rauw als gestoofd wordt gegeten. Het blad is dikker en harder dan dat van kropsla en de smaak is bitterder. De groeiwijze kun je wel vergelijken met die van kropsla. Beide planten vormen een krop, maar bij andijvie is die nooit zo vol of zo vast als bij sla.

Beschikbaarheid: 

Mei tot en met december

Bewaren en bereiden:

Je hebt de krulandijvie, die meestal rauw als salade wordt gegeten en de gewone andijvie, die zowel rauw of gekookt wordt gegeten. Andijvie wordt in één keer geoogst door de krop vlak boven de grond af te snijden. Snijandijvie wordt afgesneden op twee of drie centimeter boven de grond, waarna ze weer aangroeit. Andijvie kan een tijdje ter plaatse blijven staan, tenminste als het niet te hard vriest. Het gewas kan immers best wat nachtvorst verdragen, maar breedbladige andijvie is hierin wel sterker dan krulandijvie. Een beschutting met plastic, rieten matten of stro vanaf half november is voldoende zolang het niet echt hard vriest. Als streng winterweer dreigt, moet je de andijvie rooien. Ofwel plant je hem met een aanhangende kluit onder koud glas ofwel leg je de kroppen omgekeerd op een stenen of betonnen vloer. Op die manier kun je de andijvie nog enkele weken bewaren. Invriezen van breedbladige andijvie gaat natuurlijk ook.

Gekend is een stamppot van andijvie maar je kan deze ook gewoon stoven. Gestoofd is het een bittere maar voor de rest smakeloze bladgroente en rauw een bittere slasoort.  Nochtans is het enige wat je te doen staat, om je andijvie te verwerken tot een lekker gerecht, de bitterheid counteren door een romige en een zoute smaakmaker toe te voegen. Er zijn mensen die durven denken dat je bitterheid verzacht met zoet (denk aan witloof met suiker). Niks is minder waar. De bitterheid wordt net beklemtoond door een zoete smaakmaker.

Rijk aan

Andijvie is rijk aan vitamines A en C (voornamelijk de buitenste bladeren) en mineralen (kalk, magnesium, silicium, ijzer). De bitterstof is gezond voor hart en lever. Vooral het buitenste blad van de groente bevat vitamines.

.

Download de groentekalender


Kook het Seizoen

Aan de slag met seizoensgroenten en -fruit met ons kookboek Kook het seizoen.

Bestel Kook het Seizoen


Stel je vraag aan Velt

Sponsors

https://labland.be/
https://www.amanvida.eu/nl/biologische-voedingssupplementen/omega-3-6-7-9/?manufacturer=234

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid