Je bent hier:

Tuinieren maand per maand

Tuinieren maand per maand

Speciaal voor beginnende moestuiniers geven we hier per maand een algemeen beknopt overzicht van wat in de moestuin zoal te doen valt. Voor meer details verwijzen we je graag door naar onze moestuinbijbel Handboek ecologisch tuinieren.


 • Januari
 • Februari
 • Maart
 • April
 • Mei
 • Juni
 • Juli
 • Augustus
 • September
 • Oktober
 • November
 • December

Januari

Januari is de koudste maand van het jaar en voor de tuinier veel meer een tijd van plannen maken dan van handelen. Wie nog geen teeltplan heeft gemaakt, kan zich daar nu rustig aan zetten en daarna het nodige zaad bestellen. De gegevens om een geschikt ras te vinden vind je in ons Handboek ecologisch tuinieren bij elke groente.

Wie toch niet kan stilzitten, kan zich aan een grondig nazicht van het gereedschap wijden en het nodige onderhoud uitvoeren. Zorg dat je rijsthout hebt voor de erwten.

Af en toe moet je een voorraadje bewaargroenten uit de kuil halen, of verder oogsten van de spruitjes en de prei die nog in de tuin staan, zolang het niet vriest. Binnenshuis allerlei zaden laten kiemen (tuinkers, tarwe, mosterd, luzerne, fenegriek,...) zorgt voor vitaminerijke opkikkertjes in deze wintertijd.

Februari

In februari durft de zon al wel eens schijnen, maar blijft de winterse kou gewoonlijk toch nog flink aanhouden. De zeer vroege teelten kun je al binnenshuis of onder koud glas voorzaaien. In de serre of platte bak kun je nu alles klaar maken (glas schoon maken, grond klaar leggen) om ze in de tweede helft van de maand in te zaaien.

In de tweede helft van deze maand kun je in de koude bak of in de serre een eerste keer typische voorjaarsgroenten zaaien, zoals snijsla, radijs, spinazie, vroege worteltjes, raapsteel en ook veldsla, en het voorzaaien van prei.

Maart

In maart start de directe voorbereiding van het seizoen. Nu begint de opkweek van allerlei gewassen. Onder koud glas zaai je al kolen voor, en binnen zaai je selderij en tomaat. Wie een serre bezit kan daar nu volop sla, spinazie en zo meer zaaien om in april en mei al te oogsten. Het is nu ook tijd om de plantaardappelen te laten voorkiemen.

Deze maand moet de bodembedekking eraf, zodat de zonnestralen de grond kunnen opwarmen. De grond bewerk je pas met spitvork of grelinette als hij niet meer bevroren is en voldoende opgedroogd. Volgens de regel van de biologische bemesting brengen we waar nodig compost aan en werken die lichtjes in.

Als het weer wat mee zit, kan er buiten al een en ander in de grond: plantui, sjalot, erwten, spinazie. Toch moet je deze maand nog niet te veel buiten zaaien. Te vroeg willen zijn brengt meestal niets op. En wees gerust: in april kun je nog bijna alles zaaien en planten.

April

April kent vaak al heel wat zonnige dagen, maar het weer is voor de rest toch nog erg grillig met veel kans op nachtvorst. Het tuingeweld barst nu voorgoed los. De vroege aardappelen worden geplant en ook de meeste andere gewassen zoals koolgewassen, vroege wortelen, schorseneren en erwten kunnen buiten gezaaid worden.

Voor de slasoorten is een beschutting met plastic toch nog vaak wwenselijk. Alleen met de vorstgevoelige gewassen wacht je absoluut tot volgende maand. Je kunt nu de bedden van de aspergers ophogen.

Mei

Na half mei wordt de kans op nachtvorst erg klein. Je kunt nu dus ook alle vorstgevoelige planten buiten zaaien en planten: boon, tomaat, pompoen, courgette, maïs en ook witlof. Daarnaast kun je bijna alles wat je in april vergat te zaaien nu nog met bekwame spoed uitvoeren.

Meer en meer tijd kruipt er nu ook in het onderhoud van al de gewassen: hakken en wieden, de aardappelen aanaarden, en tegen het einde van de maand opnieuw bodembedekking aanbrengen. Deze maand oogst je ook de laatste winterprei.

Juni

In deze maand doet de zomer zijn intrede en heeft de tuinier heel wat om handen. Het is volop planttijd: kolen en selderij gaan de grond in. Er kan nog een en ander gezaaid worden als er nog plaats is, bijvoorbeeld andijvie en koolrabi, of nog een keer bonen.

Als de grond droog is, moet je hem vóór het zaaien of planten goed begieten. De eerste belangrijke oogsten komen aan de orde: vroege wortelen, erwten, aardbeien. Ook het onkruid heeft er zin in en dat moet je nu aanpakken, liefst op een zonnige dag. Vooral in fijne gewassen zoals wortel en ui mag je daar niet te lang mee wachten.

Daarnaast staat zowat het hele gamme van tuinwerkzaamheden op het programma: uitdunnen (witloof, wortelen,...), aanbinden (tomaten), bodembedekking aanbrengen, gieten waar nodig, enzovoort.

Juli

In juli is de piek van zaai- en plantactiviteiten duidelijk voorbij. Belangrijke uitzonderingen

.

Meer weten over moestuinieren? Bekijk onze veel gestelde moestuinvragen of stel je vraag aan onze Velt-specialisten of in onze Facebook-groep.

 

 

 

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

 • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
 • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
 • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid