Elk seizoen heeft een eigen aanbod aan verse groentesoorten. Na de oogst leven vruchten en groenten verder, weliswaar op een lager niveau. Voor een goede bewaring is de temperatuur een belangrijke factor. De ideale opslagtemperatuur verschilt.

  • Het merendeel van de groenten verkiest een koele omgeving: in de groentelade van de koelkast, de kelder of de garage.
  • Groenten uit warmere streken, zoals komkommer, paprika en tomaat, bewaar je langer op kamertemperatuur.

Sommige groente en fruit bewaar je beter niet samen omdat het rijpingsproces hierdoor versneld wordt. Tomaten en komkommer bijvoorbeeld hou je best apart. Een aantal groenten zoals aardappelen en witlof bewaar je in een donkere ruimte.

De oogstmaanden van juni tot en met half november kennen vaak een overaanbod aan groenten. Naast invriezen zijn er tal van andere milieuvriendelijkere bewaarmethodes die verspilling kunnen voorkomen. Je hebt er wat tijd voor nodig, maar het resultaat is heerlijk.

Jam en chutney maken, sap persen, groenten drogen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Een bewaarmethode met melkzuurgisting, beter gekend als fermenteren geeft niet alleen een extra smaak, maar verrijkt de groenten met extra vitamine B. het vitamine C-gehalte blijft bovendien behouden.

Wie langer van de oogst wil genieten en zelf aan de slag wenst te gaan, vindt alle info in het Velt-boekje Lang leve de oogst.

Interessante boeken over dit thema

Image
Velt-samentuin Koudenborm
Activiteiten over dit thema

De Velt-groepen organiseren heel wat workshops, lezingen en andere activiteiten over koken, tuinieren en meer. We verzamelen ze voor jou in een handige activiteitenkalender met kaart.

Image
Zaaien
Vraag het de expert (exclusief voor leden)

Heb je nog een vraag over dit thema en ben je lid van Velt? Dan kun je te rade gaan bij een van de Velt-experten.

Image
Veelgestelde vragen

Leden van Velt weten meer

Voor kennis en praktische tips over ecologisch tuinieren en koken moet je bij Velt zijn.

Geniet van deze schat aan informatie.

Word lid van Velt

Sponsors

Abonneer je op onze nieuwsbrief