Als je een serre of kas wilt om groenten in te kweken, zie je zoveel stijlen, soorten materiaal, groottes, benodigdheden en toebehoren. Hoe kies je best? En waar plaats je die dan?

Waar kun je een serre of kas plaatsen?

Wil je een vrijstaande serre of kas of eentje tegen de muur? Houd vooral rekening met deze factoren: dicht bij huis, beschut en licht. Hoe je jouw serre of kas dan richt op het zuiden, is minder belangrijk. Jos Van Hoecke, auteur van het Velt-boek Achter glas: tuinieren in serre of kas, plaatste zijn serre dicht bij huis. Maar wel zo dat zijn huis nooit schaduw werpt.

  • Een beschutte, zonnige plaats is het belangrijkste, maar als je kunt kiezen, oriënteer je de nok van jouw serre of kas ook best op de oost-westas. Dan krijgen de planten maximaal licht. Het nadeel is de snelle opwarming: dan moet je meer water geven en meer schermen. 
  • Als de nok op de noord-zuidas ligt, dan krijgt jouw serre of kas de ochtend- en avondzon. Die zon is minder sterk, waardoor de temperatuur minder snel zal stijgen. Naarmate de planten noordelijker in de serre of kas staan, zullen ze minder licht krijgen en meer uitgerekt groeien.

Groot, nieuw, duur?

Koop of bouw jouw serre of kas vooral niet te klein, want dit blijkt meestal de grootste tekortkoming. Met de jaren nemen je ervaring en passie toe en groeit het assortiment gewassen dat je wilt telen. Een veel te grote serre of kas brengt verhoudingsgewijs dan weer minder op.

Image
Jos van Hoecke in de serre
Foto: François De Heel

Welke prijs vind je aanvaardbaar? Voor Jos is een serre een waardevolle investering. 'Wij genieten er immers al 35 jaar intensief van. Een goede constructie is duurder in aanschaf, maar als je er de nodige zorg aan besteedt, kan ze gemakkelijk 40 jaar meegaan.'

Glas of kunststof?

Image
Serre of kas tuinieren
Foto: François De Heel

Glas is duurder dan folie, maar het zorgt voor een betere lichtinval en het isoleert beter. Het is dus meer geschikt voor winter- en voorjaarsteelten. Let wel op dat je skelet sterk genoeg is als je voor glas kiest. Glas verslijt niet, maar het kan wel breken.

Een onbreekbaar alternatief voor glas is polycarbonaat. Het isoleert zelfs beter, waardoor de temperatuur in je serre meer constant is. Dat het enkele procenten minder licht doorlaat lijkt niet echt een probleem te zijn. De valkuil van polycarbonaat zit echter in de gevoeligheid ervan tegenover UV-stralen. Na enkele jaren begint het materiaal te verkleuren en laat het steeds minder licht door. Daarom kan polycarbonaat worden gezien als een minder goede investering.

Ook kunststoffolie is gevoelig aan UV-stralen waardoor het snel veroudert en afbreekt. Sommige fabrikanten verkopen folie met UV-stabilisatoren, maar de absorbens capaciteit hiervan is na één jaar al opgebruikt. Dit koop je dus beter niet. Goede folies kunnen echter wel 10 jaar of langer meegaan. De aankoop van een serre in kunststof folie kan goedkoop lijken tegenover andere opties, maar je zal deze folie wel telkens moeten vervangen na enkele jaren. Dit maakt het dus ook steeds duurder. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat die oude folie dan ook bij het afval belandt. 

Schuine en rechte wanden

Schuine wanden zorgen voor een stabielere constructie, omdat het gewicht van het dak beter wordt verdeeld en de winddruk op de wanden lager is dan bij serres of kassen met rechte wanden. Anderzijds weerkaatsen schuine wanden meer licht dan rechte wanden. In de zomer is er voldoende licht, maar van het najaar tot het voorjaar is er minder licht. Als je een serre of kas met rechte wanden hebt, kun je gemakkelijker een zaaitafel plaatsen aan de lange zijde.

Interessante boeken over dit thema

Image
Velt-samentuin Koudenborm
Activiteiten over dit thema

De Velt-groepen organiseren heel wat workshops, lezingen en andere activiteiten over koken, tuinieren en meer. We verzamelen ze voor jou in een handige activiteitenkalender met kaart.

Image
Zaaien
Vraag het de expert (exclusief voor leden)

Heb je nog een vraag over dit thema en ben je lid van Velt? Dan kun je te rade gaan bij een van de Velt-experten.

Image
Veelgestelde vragen

Leden van Velt weten meer

Voor kennis en praktische tips over ecologisch tuinieren en koken moet je bij Velt zijn.

Geniet van deze schat aan informatie.

Word lid van Velt

Sponsors

Abonneer je op onze nieuwsbrief