Je bent hier:

Streekeigen ras

Streekeigen ras

Veel liefhebbers zoeken oude, streekgebonden rassen. Voor hen is niet enkel het plezier om dieren te houden belangrijk, ze willen ook die oude rassen in stand houden en verder verspreiden. De streekgebonden rassen zijn dikwijls traag groeiend die goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden, waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziektes.


Welk soort ras kies je?

Kippenrassen worden ingedeeld in vlees- en legrassen. Het geeft aan of een ras geschikt is voor vlees of eieren. Je hebt ook dubbeldoelrassen: rassen waarvan de kippen zowel een flink eitje leggen als lekker vlees opleveren.

Als het je om het vlees te doen is, kies je voor de grote en snelgroeiende vleesrassen, bijvoorbeeld Mechels hoen of naakthalzen. Of specifiek voor haantjes die vetgemest worden.

Mechels hoen

Vleeskippen worden vaak in een korte periode en met een beperkte uitloop grootgebracht. De meeste mensen die vethaantjes kweken, houden ze enkel in de zomerperiode. Leghennen en krielen houd je het hele jaar rond. Ook die kippen kun je slachten, weggeven als je er te veel hebt of ze gewoon laten genieten van hun oude dag.

Onderstaande tabel geeft de belangrijkste karakteristieken weer van de kippen van de verschillende categorieën. Zoals altijd zijn er enkele uitzonderingen.

Vleesrassen Dubbeldoelrassen Legrassen
Zwaar gebouwd Lichter gebouwd dan vleesras Slank en licht gebouwd
Meestal rustige dieren Beweeglijke dieren Actieve dieren
Vlugge vleesaangroei Goede legkwaliteit Dikwijls opvlierige dieren
Mals vlees Goede vleeskwaliteit Lekkere en veel eieren

Een biologische gekweekte kip?

Specifieke verdelers van biologische kippen voor liefhebbers zijn er niet in België of Nederland. Wel zijn er opfokkers van biologisch kippen voor de professionele biokippenhouder. Gewoonlijk nemen zij er meer dan ze er moeten leveren aan de kippenhouder, en verjongen ze regelmatig hun kippentoom. Zo kun je als liefhebber via deze weg soms aan biologisch opgekweekte kippen geraken.

Momenteel maken deze opfokbedrijven nog gebruik van moderne hybride-kippen, zoals Bovans Goldline, Silver Nick en Hyline Silver. Het biologische komt tot uiting in het niet systematisch laten afkappen van de snavelpunten en de wijze van opfok en huisvesting. Streekeigen rassen worden momenteel (nog) niet biologisch opgekweekt.

.

Bestel Kippen in de tuin


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

Workshop rond kippen

(C) Foto's uit het boek 'Kippen in de tuin'

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid