Je bent hier:

Trefdag 2016: Hasselt

Trefdag 2016: Hasselt

Enkele inspirerende tuinen en verhalen

  • François Jacobs van Limburg.net licht toe waarom Limburg.net als afvalintercommunale inzet op de realisatie van samentuinen. Zijn verhaal kan je hier herbekijken.
  • In de wereldtuin van Menen vinden tuiniers van diverse pluimage elkaar. Ann Verbrughe schets hier de werking.
  • Herman Ritter stond aan de wieg van enkele belevingstuinen in woonzorgcentra in het Nederlandse Valkenborg. Zijn presentatie vind je hier.

Een overzicht van de workshops

 

Voormiddag

Iedereen welkom in de samentuin

door Greet Op de Beeck (CEDES)

CEDES onderzocht voor Velt de toegankelijk van de samentuinen. Tijdens deze workshop lichtte ze de resultaten van het onderzoek toe. Wil je hierover meer weten, neem dan contact op met Dorien ([email protected] of 03 287 80 92)

 

Communiceren binnen en buiten de tuinmuren.

door Marije van der Park (NatuurSUPER)

Een vlotte communicatie is één van de voorwaarden voor een goeddraaiende samentuin. In deze workshops gingen we op zoek naar bruikbare tips en tools.

 

Samentuinen in de stad: kansen en bedreigingen.

door Frank Petit-Jean (medewerker samentuinen – Velt)

Samentuinen in een grootstad zijn plekken waar stadsbewoners zonder tuin toch zelf groenten kunnen kweken. Ze dragen ook bij aan een leefbare, sociale en groene stad.  Maar de stad is ook een complexe omgeving met zeer diverse betrokkenen, partners en soms moeilijke omstandigheden en risico’s. Verslag volgt.

 

Kippen en varkens in de samentuin: kan dat?

door Nathalie Snauwaert (Het Spilvarken, Gent) en Pierre Huybers (gedreven tuinier én kippenliefhebber)

In sommige samentuinen worden er niet enkel groenten en fruit geteeld. In Neerpelt lopen er zelfs kippen rond. In dit verslag lees je de tips van Pierre Huybers.
In Gent lopen er sinds 2014 her en der varkens rond in de stad. Zij zijn het uithangsbord voor het kringloopverhaal van Het Spilvarken. Meer info over dit project vind je op www.hetspilvarken.be

 

Namiddagsessies

Tuintherapie

door Katleen de Clercq (praktijklector agro- en biotechnologie PXL-Tech), Ellen Dehennin (ergotherapeute, Universitair Psychiatrisch Centrum Kortenberg) en Herman Ritter (beleeftuinen in Valkenborg, Nederland)

De workshop start met een algemeen kader over tuintherapie door Katleen.

Aan de hand van twee cases werd het verhaal concreet gemaakt. Ellen bracht haar ervaringen als ergotherapeute aan het Universitair Psychiatrisch centrum. Haar presentatie vind je hier.

De ervaringen van een initiatiefnemer werden gedeeld door Herman. Hij wist enkele woonzorgcentra te overtuigen om hun tuin om te toveren tot een heuse beleeftuin. Lieven David (medewerker Velt) pende de belangrijkste aandachtspunten neer.

 

Permacultuur: wat en hoe in jouw samentuin?

door Max de Corte

Max De Corte, de Roterdamse moestuinman, is als initiatiefnemer en professional betrokken bij vele stadslandbouw- en buurtinitiatieven. Vanuit zijn eigen ervaring toont hij hoe je ook in de samentuin aan de slag kan met de principes van permacultuur. Je leest het hier.

 

Tuinieren met vluchtelingen

door Karen Janssen (medewerker beweging – Velt) en Ann Verbrughe (Wereldtuin Menen)

We worden overspoeld door berichtgeving omtrent vluchtelingen die hun plaats zoeken in onze samenleving. Als vereniging staan we met onze twee voeten in deze samenleving en biedt tuinieren kansen op betrokkenheid. We staan stil bij de rol die een samentuin kan spelen voor mensen met een migratie-achtergrond en hoe we hier als groep best op inspelen. Een verhaal over competenties en kansen om samen een nieuw verhaal te schrijven. 

 

Wat met oogstoverschotten?

Door Marije van der Park (NatuurSUPER)

Uit de inventaris ‘Samentuinen anno 2015’ blijkt dat er vaak 5 tot 10% van de groenten niet wordt geoogst. Andere tuinen proberen dit terug te dringen tot 0% door kookactiviteiten en goede afspraken. In dit verslag door Leentje Speybroeck (medewerker voeding - Velt) vind je mogelijke oplossingen en ideeën om mee aan de slag te gaan in jouw tuin.

 

 

 

 

 

 

.

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid