Je bent hier:

Trefdag 2015: Antwerpen

Trefdag 2015: Antwerpen

Programma en presentaties

De trefdag is reeds achter de rug, maar we delen hieronder de presentaties met jullie. Klik hier voor een fotoverslag.

Voormiddag

Op het plenair moment maakten we kennis met de samentuin Tivoli (Mechelen), het initiatief Incredible edible Tournai uit Doornik en de samentuin Bergboss (NL).

Namiddag


Hoe richt je een samentuin duurzaam in?

Lieven David (Medewerker Samentuinen Velt) en Dirk Andelhofs (Praktijkbegeleider Velt)

Samentuinen (Foto: Stefan Jacobs)Dat we ecologisch gaan tuinieren, dat spreekt vanzelf. Kun je echter al in de inrichtingsfase ook ecologische materialen gebruiken? Hoe zit dat met serres en folies: hoort PVC in de tuin? Of andere plastics? (Hoe) verduurzaam je hout?

Aan de hand van de concrete aanpak in één van onze samentuinen nemen we materialen en besluitvorming onder de loep. Uiteraard horen daarbij: de prijs/kwaliteitverhouding, consensus versus compromis, timing, samenaankoop, ...

Download de presentatie 'Hoe richt je een samentuin duurzaam in?'

Keer terug naar boven


Samenkoken in de samentuin

Leentje Speybroeck en Nadia Tahon (Medewerkers ecologische voeding Velt)

Samenkoken in de samentuinVelt wil in Vlaanderen samenkookgroepen oprichten in samenwerking met Velt-afdelingen en Samentuinen. Zo willen we tuinieren en koken bij elkaar brengen én ervoor zorgen dat kostbaar voedsel niet verloren gaat. Deze workshop gaat in op het concept Samenkoken en wordt gevoed met onze ervaringen uit samentuinen en uit het volkskeukenproject rond voedselverspilling.

Je maakt kennis met de praktische aspecten van samenkoken en ontdekt op welke manier dit mogelijk is in jouw samentuin. Ten slot brainstormen we over de mogelijkheden en knelpunten en inspireren we elkaar om concreet aan de slag te gaan.  

Download de presentatie 'Samenkoken in de samentuin'

Keer terug naar boven


Een samentuin is een groepsgebeuren

Geert Gommers (Diensthoofd Kennis Velt), Alex Stoffels en Sofie Van Verdegem (Boerse Poort)

Een samentuin is een groepsgebeurenIn een samentuin wordt samengewerkt. Hoe regel je de gemeenschappelijke taken (zoals het onderhoud van paden), rekening houdend met de beschikbare tijd van elke tuinier? Wat doe je om het groepsgevoel te stimuleren? Welke zaken zijn belangrijk bij de start en hoe hou je dat groepsaspect na enkele jaren nog op peil? Hoe komt een trekkersgroep tot stand en wie neemt een verantwoordelijkheid op?

Deze vragen krijgen hier een antwoord. Geert Gommers begeleidt deze sessie met een praktijkgetuigenis uit de trekkersgroep van de Boerse Poort, een ecologische volkstuin te Gent.

Keer terug naar boven


Collectief tuinieren

EcoHuis Antwerpen

Collectief tuinierenMeer en meer samentuinen kiezen ervoor om alles collectief te organiseren. Van het zaaien, het onkruid wieden tot het oogsten gebeurt in groep. Dit zorgt voor een leuke dynamiek, maar vraagt ook een hele andere organisatie.

Het EcoHuis vertelt je op welke manier je dit kan aanpakken aan de hand van enkele getuigenissen uit collectieve tuinen.

Download de presentatie 'Collectief tuinieren' 

Keer terug naar boven


Composteren in de samentuin

Frank Petit-Jean (Medewerker Samentuinen Velt) en Jos Goris (Praktijkbegeleider Velt en compostmeester)

Composteren in de samentuinGoede compost is de basis van een gezonde en productieve moestuin. In de samentuin is dat niet anders. Aan de hand van het modelvoorbeeld van de samentuin in Beringen bekijken we met Jos Goris  de technische en organisatorische aspecten van het samen composteren.

Als we in en rond de samentuin de kringloop kunnen sluiten is dat natuurlijk ideaal, maar het aanvoeren van compost van een intercommunale kan ook een optie zijn. We wijden verder uit over de kwaliteit en het gebruik van verschillende compostsoorten die we in deze workshop ook gaan bekijken, voelen en ruiken.

Download de presentatie 'Composteren in de samentuin'

Keer terug naar boven


Namiddagsessies

Een tuin in een buurt: hoe werk je aan sociale verankering?

Lieven David (Medewerker Samentuinen Velt) en Katrien Swennen (RIMO Beringen)

Sociale verankeringEen samentuin kan een hefboom(pje) vormen in de buurt. Samen een tuin opstarten vergt immers lokaal overleg, schept sociale cohesie.  Maar hoe betrek je (van bij het begin, of pas later) de buurt bij je samentuin?

We bekijken de kansen, successen, drempels en valkuilen bij één concreet project, en vergelijken met andere samentuinen.

Download de presentatie 'Een tuin in een buurt: hoe werk je aan sociale verankering?'

Keer terug naar boven


Samentuinen zonder geld

Geert Gommers (Medewerker Samentuinen Velt) en Gionmario Monachesi (Samentuin Zwartberg)

Samentuinen zonder geldGeld heeft zijn invloed op de realisatie van een samentuin. In eerste instantie denken we aan kosten voor tuinhuis plantenbakken, regenwatertank en andere inrichtingskosten. Maar er zijn ook tuinen die het zonder geld doen. Dat ‘gebrek’ komt soms de samenwerking tussen de tuiniers ten goede. Want maakt geld niet tam?

Geert Gommers van Velt geeft een korte intro. Gianmario Monachesi, voorzitter van de Velt-groep Samentuinen Genk Noord, vertelt hoe zij met weinig geld een mooie voorbeeldtuin realiseren in Zwartberg.

Download de presentatie 'Samentuinen zonder geld'

Keer terug naar boven


Tijdelijk tuinieren

Frank Petit-Jean (Medewerker Samentuinen Velt), Ton Oomen en Bram Van Hove

Samentuinen zonder geldMet een groep mensen tuinieren op een restgrond die je maar tijdelijk kan gebruiken heeft natuurlijk zijn beperkingen. Veelal is de bodem vervuild of verhard en moet je in bakken werken en verder is er steeds die onzekerheid naar de toekomst. Maar niets is leuker als met een groep mensen samen een nieuwe identiteit en meerwaarde geven aan een plek in de stad. De samentuin wordt een terrein voor kunstenaars, pop-up picknicks, kookworkshops , sociale ondernemers en kleine groene revoluties…en er zijn heel wat partners betrokken.

Wat zijn de kansen, meerwaarden en valkuilen? Hoe pakken we de tuin aan en houden we het project vast of verhuizen we naar een nieuwe plek? We vertrekken van de voorbeelden Leilekkerland in Kortrijk, Posthof vzw te Berchem en rekenen ook op jullie dromen en concrete ervaring. 

Keer terug naar boven


Tuinieren met kinderen in de samentuin

Marijke Bornauw (Ina Maka vzw)

Tuinieren met kinderenNiets zo plezant als een namiddag tuinieren, maar wat doe je met de kids? Je kan hen perfect meenemen naar je samentuin. Ina Maka beheert al een jaren een samentuin voor kinderen en kent heel wat tips en tricks om met hen aan de slag te gaan in de tuin.

Hou je vast voor een lawine aan leuke ideeën. Ook prima geschikt voor mensen die graag kinderen of klasgroepen willen ontvangen in hun samentuin.

Download de presentatie 'Tuinieren met kinderen in de samentuin'

Keer terug naar boven


Samentuinenwandeling

Stad AntwerpenIn Antwerpen schoten de samentuinen als paddenstoelen uit de grond. Het stedelijk karakter van deze tuinen zorgt geeft hen een eigenzinnig karakter. Het EcoHuis neemt je graag mee op sleeptouw voor een wandeling langs enkele typische Antwerpse samentuinen.

 

 

Trefdag 2015: Antwerpen

Sponsors

Boeken van Velt

Ledenvoordelen

  • 6 keer per jaar ons tijdschrift Seizoenen
  • Leuk welkomstpakket
  • Korting op boeken van Velt
  • Korting in ruim 150 bio- en ecowinkels
  • Grote korting met onze jaarlijkse Velt-zadenactie
  • Uitnodigingen voor interessante activiteiten in je buurt
  • Toegang tot het online Seizoenen-archief
  • Je ontvangt onze tweewekelijkse nieuwsbrief

Word lid

Seizoenen

In ons tweemaandelijks tijdschrift Seizoenen brengen we telkens meer dan 40 pagina's over ecologisch tuinieren, koken en leven. Ook heel wat praktische tips voor je moes- en siertuin.

Word lid en ontvang Seizoenen