Je bent hier:

Samenkeukens

Samenkeukens

Vanaf september 2016 zullen we samenkeukens in oprichting begeleiden. In 2015 startte Velt al met drie proefprojecten om de nodige ervaring op te doen. Mooie praktijkvoorbeelden die meteen inspireren om aan de slag te gaan.

Vizit

Het allereerste samenwerkingsverband van Velt met een samenkeuken was die met Vizit. Vizit is een Wilrijks jeugdcentrum dat socio-culturele evenementen en workshops organiseert met en voor jongeren. Tijdens de barrock en het salonconcert kunnen jongeren komen genieten van een optreden. Tot een jaar geleden werd daarbij een eenvoudige hap voorzien voor de artiesten. De jongeren bleven toen op hun honger zitten.

Voor veel van de jongeren die Vizit bezoeken, is Vizit een tweede thuis geworden. Ze zijn er vaak van ‘s morgens tot ‘s avonds. Dat gaf begeleidster Roxanne Cox het idee om voor hen en met hen op deze avonden een maaltijd te voorzien zodat niet alleen de artiesten van een hapje konden genieten maar ook de bezoekers en luisteraars. Bovendien wou ze af van het eeuwige croqueske en de spaghetti. Door samen te koken wou ze jongeren een volwaardig bord leren bereiden en hen op die manier iets bijleren over volwaardige voeding.

De samenkeuken van Vizit werd een daverend succes. Eén woensdag op de maand komen er ongeveer vijftig mensen genieten van Vizits volkskeuken. Er wordt gekookt met overschotten van de bioplanet en uit de BIT-moestuin door twee koks en twee vrijwilligers.


Bergeijk

Deze samenkeuken werd opgestart door de mensen van Velt Bergeijk in De Wingerd, een ontmoetingscentrum aan samentuin Natuurtuin ‘t Loo. Ze organiseerden vorig jaar een reeks van 8 workshops om de nodige culinaire kennis op te doen. In oktober 2015 organiseerden zij een oogstfeest waar veertig aanwezigen kwamen smullen van een seizoensmenu. Het komende jaar organiseren zij een extra reeks workshops en zeker weer een oogstfeest.

 


De Wijk

Buurtwerk De Wijk is een centrum in Antwerpen Noord waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, iets kunnen drinken, Nederlands leren en samenkoken. Een multiculturele kookgroep van zeer diverse en enthousiaste buurtbewoners doorliep het samenkooktraject van Velt. Ecokok Leen Nicolas ging de uitdaging aan om aan anderstaligen uit te leggen wat ecologische voeding is, hoe je hygiënisch te werk gaat in de keuken en hoe je veilig en georganiseerd een maaltijd klaarmaakt. Het resultaat mocht beslist gezien en geproefd worden! Met groenteoverschotten van buurtwinkels maakten de deelnemers een tafel vol lekkere gerechten van over de hele wereld.


Barattoir

Barattoir is het pop-up restaurant van Cultureghem waar je elke woensdag van lente tot herfst kan komen genieten van een lekkere betaalbare lunch met producten van de markt.  De sociale component is al even belangrijk als de culinaire. Door samen een tafel te delen, leren de buurtbewoners elkaar op een ongedwongen manier kennen. Met de hulp van Collectmet trachten de vrijwilligers van Barattoir zoveel mogelijk  onverkochte groenten en fruit te recupereren. Om de maaltijd creatiever, ecologischer en volwaardiger te maken, nam Cultureghem contact op met Velt vzw. Ecokok Jochem Thyssen doorliep met het team vrijwilligers het samenkooktraject van Velt. Het enthousiasme was groot. De aanwezigen leerden niet alleen hoe je ecologisch kokkerelt maar ook hoe je hygiënisch en geörganiseerd aan de slag gaat. Door de methodiek van het improvisatiekoken, kwamen de aanwezigen tot bijzondere combinaties. Het verschil in culturele achtergrond zorgde bovendien voor een heel divers en kleurrijk bordje. Jochem nam de voorbije menu's van Barattoir onder de loep en verduurzaamde en vervolwaardigde ze. Ga gerust zelf eens proeven deze lente of zomer!


Wijveld

Een groepje keukenprins(ess)en van CSA Het Wijveld doorliep in het najaar van 2017 het samenkooktraject van Velt. In februari 2018 werd er voor het eerst gekookt met oogst en voedseloverschotten tijdens de eerste editie van 'De tafel van het Wijveld'. Het zevenkoppige kookteam bereidde een uitgebreid improvisatiebuffet in de Louisazaal te Gent voor 60 aanwezigen. Een succes! De samenkookgroep die opereert onder de naam 'Het Wijveld kokkerelt' wil elk seizoen samen koken voor de leden van Het Wijveld. Het is een moment om te genieten van de oogst, de seizoensgroenten te ontdekken en elkaar beter te leren kennen. 


Het kruimelcafé

Afdeling Oostkamp richtte in oktober 2017 hun samenkookwerkgroep 'Het kruimelcafé' op.  Met hun team halen ze wekelijks lokale voedseloverschotten op bij diverse partners (kleinhandel, warenhuizen, producenten). Samen met buurt- en dorpsbewoners maken ze hiervan een geïmproviseerd seizoensbuffet klaar. Iedereen is welkom om te helpen koken of om nadien mee aan te schuiven aan tafel. Het Kruimelcafé staat open voor iedereen maar tracht actief mensen in moeilijke omstandigheden te betrekken. Oprichtster Sandra De Craene: ‘We hopen er een sociaal en gezellig gebeuren met een divers publiek van te maken, een plek die kansen biedt tot integratie. We maken van de gelegenheid gebruik om het systematisch weggooien van voedsel aan te kaarten, en bieden alternatieve mogelijkheden om er gezonde en lekkere maaltijden mee te maken.’ Wat overblijft na de maaltijd verdelen ze aan organisaties die mensen in armoede helpen.


't Werkhuys

 ‘ t Werkhuys volgde het samenkooktraject bij ecokok Janna Janssens. Tien deelnemers doorliepen het samenkooktraject. Ook de eerste samenkook ging door onder leiding van Janna.  Er kwamen zeventig mensen genieten van een lekker bordje vol. ‘t Werkhuys is van plan elk seizoen een samenkook organiseren met hun kookteam.

.

(C) Foto's: Aikon Producties

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid