Je bent hier:

Volkskeuken Deluxe kookt met voedseloverschotten

Volkskeuken Deluxe kookt met voedseloverschotten

Antwerpen, 15 november 2013 - Tine Embrechts, Jeroen Olyslaegers en Jolente De Keersmaeker koken morgen, vrijdag 15 november, een vegetarische maaltijd met overtollige groenten voor een tachtigtal mensen in Borgerhout. Ze doen dat in het kader van Volkskeuken Deluxe, een experiment van Velt, de Beek, het Werkhuys en Transitie Deurne. Met dat experiment onderzoekt Velt hoe lokale voedseloverschotten beter kunnen verwerkt worden.

Velt organiseert de volgende maanden in Antwerpen zestien volkskeukens waar gekookt wordt met voedseloverschotten van lokale bioproducenten en -distributeurs. Zo gaat de organisatie onderzoeken hoe lokale voedseloverschotten goed te benutten door een plek te creëren waar vraag en aanbod elkaar kunnen ontmoeten. Om het project te ondersteunen werden zeventien Volkskoks speciaal opgeleid om te koken met ‘voedseloverschotten’ voor grote groep.

Nu vrijdag, 15 november, bijt Volkskeuken Deluxe in het Werkhuys in Borgerhout de spits af. Drie volkskoks krijgen er hulp van Jeroen Olyslaegers, Tine Embrechts en Jolente De Keersmaeker. Samen bereiden ze een vegetarische maaltijd voor een tachtigtal personen met groenten van Bioboer Jack uit Lier. Zondag 17 november worden er overschotten verwerkt in de Beek, eten vanaf 18u.

Wat is een volkskeuken?

Tijdens een volkskeuken genieten mensen uit een buurt of wijk aan een schappelijke prijs van een warme maaltijd. In de 16 volkskeukens die Velt organiseert wordt er creatief gekookt met voedseloverschotten van voornamelijk brood, groenten, klein- en grootfruit. De aanwezigen krijgen bovendien informatie over wat volkskeukens en consumenten zelf kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan.

Velt werkt in dit project samen met Voedselcollectief De Beek, Transitie Deurne, Het Werkhuys en restaurant Mama Matrea, die al regelmatig volkskeukens organiseren. Op basis van deze ervaringen werkt Velt in de loop van 2014 een inspiratiegids uit voor andere volkskeukens, grootkeukens en producenten over heel Vlaanderen.


Voor meer informatie kan u terecht bij:

Dit project wordtgerealiseerd met de steun van het Fonds Duurzaam Materialen- en Energiebeheer, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid