Image
Paardenbloem
Tekening: Ben Peeters

Paardenbloem (Taraxacum officinale) is een algemeen voorkomende overblijvende plant.

Waar groeit het?

Paardenbloem tref je overal op droge tot vochtige vruchtbare bodems, in graslanden, bermen en gazons aan.

!Pluk je dit kruid (en gelijk welk ander wild kruid) niet in beschermde natuurgebieden of publieke bossen. En zelfs waar plukken mag, pluk je nooit meer dan van de plantenpopulatie op een bepaalde plek.

Wanneer groeit en bloeit het?

De plant kan het hele jaar door bloeien, maar de meeste bloemen vind je vanaf eind maart tot half mei.

Hoe herken je het?

Paardenbloem heeft een forse penwortel en de bladeren zitten in een wortelrozet bij elkaar. Paardenbloem heeft grote veerdelige iets ‘wollig’ behaarde of kale bladeren. Uit het rozet ontspringt een holle, gladde en bladerloze stengel. Aan het uiteinde van elke stengel staat één bloemhoofdje. De bloemhoofdjes bevatten een groot aantal gele lintbloemen. 

Als de paardenbloem is uitgebloeid, herken je de plant makkelijk aan de pluizenbollen. Deze pluizenbollen bestaan uit allerlei parachuutjes met onderaan het zaadje.

Waarom is het nuttig?

Paardenbloemen zorgen in de tuin voor ongelooflijk veel leven. In het voorjaar zorgen ze voor een waar stuifmeel- en nectarfeest voor heel wat insecten. Verschillende dagvlinders waaronder de atalanta, kleine vos, citroenvlinder en dagpauwoog komen smullen van de paardenbloem. Daarnaast komen heel wat honingbijen en wilde solitaire bijen zoals het roodgatje en de asbij op bezoek.

En dan hebben we het nog niet gehad over zweefvliegen, lieveheersbeestjes, kevers, wantsen die allemaal langs de paardenbloem durven passeren. Dringend tijd dus om de paardenbloem te omarmen in de tuin!

Sponsors

Abonneer je op onze nieuwsbrief