Je bent hier:

Onkruid en verhardingen

Onkruid en verhardingen

Onkruidgroei op je verhardingen voorkomen

  • Gun onkruid geen rust. Je kunt ongewenste kruidgroei voorkomen door je verhardingen intensief te gebruiken. Een grindverharding kun je regelmatig harken, een halfopen verharding kun je vegen. Leg dus niet meer verhardingen aan dan nodig.
  • Vermijd wortelruimte. Zorg dat organisch materiaal niet blijft liggen. Hark of veeg bladeren regelmatig weg. Herstel elke verzakking van de verharding. Gesloten voegen die versleten zijn, kun je terug opvullen.

Onkruidgroei op je verhardingen verwijderen

1. Manueel verwijderen

Je kunt (on)kruidgroei wieden, bijvoorbeeld met een hak of krabber. Hierdoor worden de bovengrondse en ondergrondse plantendelen uitgetrokken. Om ongewenste kruiden tussen voegen te verwijderen, bestaat er een speciale voegenkrabber die bestaat uit stalen nagels. Hiermee kun je rechtstaand het kruid van tussen de voegen krabben.

Een onkruidborstel dient om tussen voegen te borstelen. Hij bestaat uit staaldraad en is zeer smal: ideaal om kruid uit voegen te verwijderen.

2. Mechanisch verwijderen

Op halfopen en gesloten verhardingen kun je het onkruid wegmaaien met een motorzeis met een draadkop. Je kunt op vele motorzeisen ook een kleine borstelkop monteren waarmee je het kruid wegborstelt. Verwijder steeds de losgemaakte kruiden.

3. Thermische kruidbestrijding (op alle verhardingen)

Door de verhitting zullen de celwanden van de bovengrondse plantendelen barsten waardoor de plant uitdroogt. Enkel het bovengrondse deel van de plant sterft af, de wortel blijft bestaan. Enkel door herhaaldelijk te branden, zal de plant uitputten en verdwijnen. Met heet water vernietig je eveneens ongewenste kruiden.

Door mechanische en thermische bestrijding haal je enkel het bovenste deel van de plant weg. Zaadonkruiden (pioniersplanten) groeien niet terug, zij zijn afgestorven. Bij thermische bestrijding verbranden door de hitte ook de gevallen zaden. Wortelonkruiden duiken wel weer op. De bovengrondse delen van de plant regelmatig weghalen put de plant uit. Door eerst te maaien en dan heet water te gebruiken vernietig je het onkruid tot in de wortel.


Nog meer tips tegen onkruid bestrijden...

.

Onkruidboek

Bestel Kippen in de tuin


Stel je vraag aan Velt

Facebookgroep van Velt

(C) Foto: Velt

Sponsors

https://www.natuurtuinen-deburggraeve.be/natuurtuinen-ecologische-tuinaannemer

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid