Je bent hier:

Improvisatiekoken

Improvisatiekoken

Hoe meer je wil halen uit je eigen oogst, je groentepakket, je lidmaatschap bij een CSA-bedrijf of een greep uit de seizoensgroentjes van de bioboer, hoe minder recepten je nodig hebt. Terwijl de klassieke volgorde van de kookkunst bestaat uit het kiezen van een recept, het opstellen van een boodschappenlijstje, het aankopen en bereiden van het gerecht volgens dat recept, gaat het er in de samenkeuken omgekeerd aan toe.

Omgekeerd omdat je bereidt wat het seizoen je biedt. Het recept is dus een gevolg van je buit. Je kunt uiteraard een recept opzoeken dat bij je oogst past, maar je kunt ook zo aan de slag. Zonder plan maar met een gulle portie creativiteit.

Anders denken over koken

Van kleins af aan leren we wat een goed gerecht is, hoe het eruit hoort te zien en te smaken en hoe je het hoort te bereiden. Ook al leer je zo uiteraard heel wat gerechten kennen, het zorgt er tegelijk voor dat je ingrediënten in vakjes gaat steken. Je leert ingrediënten koppelen aan specifieke andere ingrediënten en bereidingswijzen en begint die ook te zien als de ‘juiste’ bereidingswijzen.

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)

Nochtans ontstonden deze bereidingswijzen ook per toeval, door te experimenteren en te combineren op goed geluk. Anders denken over koken, vraagt dat je je ingrediënten op een ‘nieuwe’ manier bekijkt: onbevangen, verwonderd. Alles kan nog, niks staat vast. De oogst heeft plots veel meer in petto dan je aanvankelijk voor mogelijk hield.

Het eerste en grootste obstakel waar je bij deze kooktechniek op botst, is niet het gebrek aan ervaring maar het gebrek aan durf. Je moet nu eenmaal eerst de sprong wagen voor je leert zwemmen. Uiteraard is een basis aan snij- en kooktechnieken welkom. Met een zeker arsenaal starten zorgt voor meer combinatiepistes, maar veel van je culinaire kennis zal gaandeweg nog groeien en soms zelfs drastisch veranderen door allerlei nieuwe ontdekkingen.


Spelen met combinaties

Koken is eigenlijk niet meer dan het combineren van een aantal basisingrediënten met een aantal smaakmakers en bereidingswijzen. Wanneer je met deze combinaties gaat spelen, maak je nieuwe gerechten. Uiteraard is het een beetje zoeken naar combinaties die echt werken, want niet elke combinatie is een geslaagde.

Samenkoken (Foto: Aikon Producties)

Op zo’n moment is het interessant onze blik te verruimen en over de grenzen heen te kijken naar wat er daar allemaal wordt bekokstoofd. En dat is heel wat! Groenten worden in het oosten of zuiden op een andere wijze verwerkt dan in het noorden of het westen. Niet dat het nodig is gerechten uit een andere cultuur volledig over te nemen. Je kunt gerust een bereidingswijze overnemen en uitvoeren met een ander basisingrediënt en/of combineren met andere kruiden.


Lekker ecologisch

Door de flexibele manier van koken, sluit improvisatiekoken naadloos aan bij een ecologisch eet- en leefpatroon. Door de vele mogelijkheden om ingrediënten te verwerken, zijn we veel beter gewapend om voedselverspilling tegen te gaan. Elk restje wordt de aanzet van een nieuw gerecht. Wanneer we deze aanpak historisch gaan bekijken, ontdekken we dat heel veel gerechten hun oorsprong hadden in periodes van armoede.

Hutsepot, quiche, pizza, stoverij, cassoulet: allemaal gerechten die ontstonden uit een verwerking van restjes en ‘minderwaardige’ ingrediënten en dus helemaal geen goddelijke ingeving waren van een topkok. Bovendien is alles bruikbaar in de improvisatiekeuken. (Wortel)loof en (radijzen)blad worden pesto, saus of broodbeleg, preibaardjes zijn gefrituurd een lekkernij, (aardappel)schillen zijn chips of de aanzet tot een gratin. Zelfs de schil van ui en ander te taai groenteafval kan dienst doen als basis voor een exquise bouillon. Leve het avontuur!

Meer? Velt biedt ook een workshop Improvisatiekoken aan.

.

(C) Foto's: Aikon Producties

Sponsors

Boeken van Velt

Ontvang Seizoenen

In ons 2-maandelijks magazine vind je alles over ecologisch tuinieren, koken en leven.

Word lid en ontvang Seizoenen

Waarom Velt-lid worden?

  • Ontvang het tijdschrift Seizoenen
  • Geniet van korting op Velt-boeken en bij samenaankopen
  • Krijg korting in ruim 150 bio- en ecowinkels en webshops.

Word lid