Met de Seizoenskeuken maakt Velt van elk seizoen een echt feest. We gaan zeven dagen lang aan de slag met overheerlijke zomergroenten en -fruit.

Op de zevende en laatste dag maken we:

  • Romige koolrabisoep met groene olie.

  • Sla met gemarineerde chioggia bieten, rammenas en radijzen - Gesmoorde venkel - Gegrilde courgettes - Gevulde paprika’s met rijst-bonengehakt - Bloemkoolsaus.

  • Dessert: Aquafabuleuze frambozensorbet.

Wil je de recepten van de Seizoenskeuken zeven dagen lang ontvangen in je mailbox? Abonneer je gratis.

Romige koolrabisoep met groene olie

Ingrediënten (4 personen):

Voor de groene olie:

  • 100 ml olijfolie
  • 1 el gistvlokken
  • 1 el citroensap
  • 20 g koolrabiblad

Voor de soep: 

  • 400 g koolrabi
  • 2 sjalotjes
  • een scheut olijfolie
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml room
  • rasp van een halve citroen
  • peper en zout

Bereiding:

Mix 100 ml olijfolie, de gistvlokken, het citroensap en het koolrabiblad tot een groene olie. 

Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes. Versnipper de sjalotjes en fruit ze in wat olijfolie. Voeg de koolrabi en de nootmuskaat toe. Roerbak 3 minuten.

Voeg de groentebouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat zachtjes koken tot de koolrabi gaar is. Mix de soep mooi glad. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Klop de soep op met een melkschuimer.

Serveer de soep in glaasjes en werk af met een lepel groene olie en wat citroenrasp.

 

Sla met gemarineerde chioggia bieten, witte rammenas en radijzen

Ingrediënten:​

  • 3 rode bieten (+/ tennisbal vorm)
  • 1 krop sla
  • bosje radijzen
  • 1 rammenas 

Voor de dressing:

  • ½ el azijn
  • ½ el mosterd
  • ½ el vers geperst citroensap
  • ½ el honing
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • versgemalen peper en zout

Bereiding:

Schil de rode bieten en de rammenas en snijd deze in zeer dunne plakjes met behulp van een mandoline. Besprenkel ze met citroensap en  breng op smaak met peper en zout. Hussel ze even door elkaar en laat ze rusten. Maak ondertussen de sla mooi.

Ontdoe de radijzen van loof en staart en snijd ze in plakjes. Verdeel deze onder de rammenas en rode bieten en laat ze rusten.

Maak een vinaigrette door olie, honing, azijn, citroensap en mosterd te mixen. Breng op smaak met peper en zout.

Dresseer de salade met de vinaigrette. 

Gesmoorde venkel

Bereidingstijd: 40 min

Ingrediënten:

  • 4 venkelknollen
  • 1 glas witte wijn
  • 2 el olijfolie
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 5 takjes verse koriander
  • zout en peper

Bereiding:

Maak de venkel schoon, snijd hem doormidden en kook hem gedurende 5 minuten in gezouten water. Laat de venkel uitlekken en leg hem in een ovenschaal met de wijn, de olie, een glas water, een takje tijm, het laurierblad, peper en zout. Zet de schaal in de oven in een voorverwarmde oven van 160°C en laat de venkel gedurende 30 minuten sudderen. Voeg vlak voor het opdienen de gesnipperde koriander toe.

Gegrilde courgettes

Ingrediënten:

  • 2 courgettes
  • peper en zout

Bereiding:

De courgettes wassen en ontdoen van hun topje. Ze in de lengte in schijven van +/- een centimeter snijden en bestrooien met zout. Deze ongeveer 30’ laten rusten zodat het zout het water onttrekt. Nadien spoelen en droogdeppen. Een grill pan verwarmen en de schijven hierin grillen. Bestrooi de courgettes met peper en zout. 

Gevulde paprika’s met rijst-bonengehakt

Ingrediënten (voor 4 pers):

  • 2 rode paprika’s 
  • 200 g gekookte rode bonen
  • 200 g gekookte rijst
  • 1 versnipperde ui
  • 4 tenen geperste look
  • 1 el (geroosterd) paprikapoeder
  • 1 el komijn
  • 1 el groentebouillon
  • 1 tl kaneel
  • peper en zout 

Bereiding:

Snijd de paprika’s overlangs, verwijder de steel en de pitten. Wrijf de binnenkant in met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Leg ze met de platte kant op een rooster in een voorverwarmde oven van 180°C. 
Bak in een pan de ui, voeg rijst, look en paprikapoeder toe en roerbak alles. Voeg de rode bonen en de komijn toe en meng goed door elkaar. Verstrooi de groentebouillon over het geheel en breng verder op smaak met peper en zout. Mix alles fijn in een blender. 

Vul de paprika’s rijst-bonengehakt. Bak in de oven (180°C) gedurende 20 minuten.

Bloemkoolsaus

Ingrediënten:

  • 1 kleine bloemkool
  • 150 ml melk
  • 2 tn geperste look 
  • 15 gedopte tuinbonen  
  • 1 el kurkuma,
  • zout en peper 

Bereiding:

Blancheer de bloemkool in 5 min en en kook de tuinbonen gaar. Mix alle ingrediënten fijn.

Aquafabuleuze frambozensorbet

Ingrediënten (voor een halve liter sorbet):

  • 150 ml aquafaba
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • 300g (diepvries)frambozen
  • sap en zeste van een halve citroen
  • 100 ml ahornsiroop

Bereiding:

Als je diepvriesframbozen gebruikt, laat je de frambozen eerst ontdooien.

Mix de frambozen met de zeste en sap van de halve citroen en de ahornsiroop.

Klop de aquafaba op met de rietsuiker (zoals je eiwit opklopt). Dit kan gemakkelijk 5 minuutjes duren. Schep de aquafaba voorzichtig onder de frambozenmix. Vries in. Roer het eerste uur elke 15 minuten het ijs om zodat je geen kristalvorming krijgt.

Foto en recept: Leentje kookt.

 
Lekker ecologisch

Op zoek naar meer recepten met seizoensgroenten en -fruit?

In ons boek Lekker Ecologisch! vind je nog veel meer kooktips en recepten.

Te koop in de webshop voor 39,50 euro (29,50 euro ledenprijs) en bij je Velt-afdeling.

Meer publicaties over duurzaam en ecologisch koken? Neem een kijkje in onze webshop.