Met de Seizoenskeuken maakt Velt van elk seizoen een echt feest. We gaan zeven dagen lang aan de slag met overheerlijke zomergroenten en -fruit.

Op de vijfde dag verwennen we ons met Involtini van aubergine met drie soorten kaas, zelfgemaakte pasta en een salade.

Wil je de recepten van de Seizoenskeuken zeven dagen lang ontvangen in je mailbox? Abonneer je gratis.

Involtini van aubergine met drie soorten kaas 

Involtini is een typisch Italiaans gerecht. Het bestaat meestal uit dunne lapjes vlees, belegd met vulling en opgerold. Voor de vegetarische versie gebruiken we aubergine in plaats van vlees.

Bereidingstijd: 50 min

Ingrediënten:

  • 2 aubergines
  • 1 kg tomatenpassata
  • 1 bol mozzarella, in plakjes

Voor de vulling:

  • 75 g feta
  • 1 bol mozzarella
  • 25 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 g gehakte cashewnoten
  • 50 g geweekte rozijnen
  • 4 el olijfolie
  • 2 el paneermeel
  • 1 teentje look (geperst)
  • de geraspte schil van een halve citroen
  • 1 takje verse munt (fijngehakt)
  • een half bosje bladpeterselie (fijngehakt)
  • 1 ei

Bereiding: 

Snijd de aubergines in lange plakken van 0,5 cm en bak ze in een beetje olijfolie.

Laat de plakken afkoelen en maak ondertussen de vulling. Snijd 1 bol mozzarella in kleine blokjes en meng met de rest van de ingrediënten. Meng alles goed door elkaar.

Leg een beetje vulling op een aubergineplak (ongeveer 1 grote eetlepel). Rol de plak op en leg de rolletjes goed dicht tegen elkaar in een ovenschotel. Giet er de passata over en breng op smaak met peper en zout. Leg op ieder rolletje een plakje mozzarella en zet een half uur in de oven.

Zelfgemaakte pasta

Bereidingstijd: 50 min

Ingrediënten: 

  • 250 g meel van harde tarwe (durum)
  • 2 eieren
  • 1 el water
  • olijfolie

Bereiding:

Maak een hoopje van het meel met in het midden een kuiltje. Zorg ervoor dat de kuil breed genoeg is om de eieren erin te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil. Klop ze met je vingers of een vork los. Neem tijdens het kloppen telkens een beetje meel van de wand mee. Wees  voorzichtig, want voor je het weet, maak je de wand kapot. Blijf zolang kloppen tot mengsel een beetje stroperig wordt. Meng de rest van het meel met je handen verder door het deeg. Kneed het deeg stevig door. 

Het deeg moet soepel en egaal zijn. Als je er met je duim in drukt en het veert terug, dan is het goed. Voeg als het deeg te nat blijft nog wat meel toe. Als het te droog is, besprenkel je het met wat water. Wikkel het deeg in huishoudfolie of in een plastic zakje en laat het even rusten. Verwerk je het deeg binnen een half uur, dan hoef je het niet in de koelkast te leggen.

We gaan er in de verdere beschrijving van uit dat je een pastamachine gebruikt. Met de hand pasta rollen en snijden kan natuurlijk prima met een deegroller en een scherp mes, maar dat is een behoorlijk karwei. 

Snijd het deeg in stukken die ongeveer zo groot zijn als een ei. Leg de stukken die je niet gebruikt afgedekt weg om te voorkomen dat ze uitdrogen. Bestrooi een stuk deeg met bloem en kneed er een plat broodje van. Haal het deeg door de pastamachine op de ruimste stand. Vouw meerdere malen dubbel en haal het deeg telkens opnieuw door de machine tot je een soepele lap deeg hebt. Ga daarna stap voor stap naar een kleinere stand. De lap wordt hierdoor altijd maar langer en dunner. 

Salade (Template)

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 200 g groente 1: rauwe bladgroenten zoals rucola, jonge spinazie, slasoorten, groene kruiden
  • 200 g groente 2 of fruit: geraspte of fijngesneden groente zoals rode biet, wortel, radijsjes, koolrabi, witte of rode kool, ajuintje, aardbeien, frambozen
  • 200 g groente 3: gestoomde, gekookte, gegrilde of geroosterde groenten (zoals broccoli, bloemkool romanesco, paprika, courgette, aubergines, boontjes, asperges, venkel, …
  • 160 g peulvruchten, tempeh, seitan, tofu, kaas of een stukje vlees of  vis
  • 60 g geroosterde pitten, zaden of noten
  • dressing of vinaigrette naar keuze

Bereiding:

Stel zelf een mooie salade samen met je ingrediënten. Begin met een basis van bladgroenten en rauwe groenten en bouw zo verder met de andere ingrediënten.

Improvisatiekoken

Op zoek naar meer recepten met seizoensgroenten en -fruit?

In ons boek Kook het seizoen vind je nog veel meer kooktips en recepten.

Te koop in de webshop voor 32,50 euro (27 euro ledenprijs) en bij je Velt-afdeling.

Meer publicaties over duurzaam en ecologisch koken? Neem een kijkje in onze webshop.