Bij Ellen Dictus, Nikolas Sterck en hun zoontjes Arthur en Jules – beter bekend als Sustainable Family – staat duurzaam leven centraal. Een van de manieren waarop ze dat doen, is door zo weinig mogelijk verpakkingen te gebruiken. Al plaatsen ze daar wel een kanttekening bij. ‘Om voedselverspilling tegen te gaan zijn verpakkingen bijvoorbeeld wel een goed idee’, klinkt het.

Zoveel mogelijk mensen laten ervaren hoe duurzaamheid op alle vlakken je leven kan verrijken, dat is het doel van Sustainable Family. ‘We proberen ons daarbij zoveel mogelijk te baseren op wetenschappelijke feiten, maar benaderen alles wel met een holistische visie. Je mag het grote geheel immers niet uit het oog verliezen. Op die manier kijken we ook naar verpakkingen’, zegt Nikolas.

‘Verpakkingsvrije winkels worden steeds populairder’, vult Ellen aan. ‘Dat is heel positief want je kunt je ecologische voetafdruk daardoor effectief naar beneden krijgen. Uit onderzoek blijkt wel dat het gemiddeld om ‘maar’ 5 procent van de uitstoot van een product gaat. Een plantaardige hamburger met vijf verpakkingen heeft nog altijd een lagere voetafdruk in vergelijking met een dierlijke hamburger die je met je eigen potje gaat halen. Dat is een belangrijke nuance om in het achterhoofd te houden.’

Schijfjes ananas

Verder wijzen Ellen en Nikolas op het nut van verpakkingen. ‘We verspillen waanzinnig veel voedsel, namelijk zo’n 40 procent. Als een verpakking alleen dient om het voedingsproduct te bewaren, is dat prima. Liever het omhulsel in de vuilbak dan het eten zelf. Al neemt dat niet weg dat heel wat winkels nog altijd perfect minder verpakkingen kunnen gebruiken. Schijfjes ananas in een wegwerppotje is bijvoorbeeld echt niet nodig.’

Ook voor droge voeding vindt het koppel verpakking overbodig. ‘Zaken als rijst, pasta en ontbijtgranen kun je perfect zonder verpakking kopen omdat ze niet snel bederven.’ Als ze naar de bakker gaan, nemen ze dan weer hun eigen broodzak mee. ‘Als we die niet vergeten’, voegt Ellen daaraan toe. ‘Niemand is immers perfect.’

Citytrip

Een andere manier waarop Sustainable Family verpakkingen vermijdt, is door minder frisdrank te drinken. Water drinken ze steevast uit de kraan en ze hebben altijd hun drinkfles bij de hand. ‘Dat wil niet zeggen dat je geen koffietje kunt afhalen als je een tripje door de stad doet. In dat geval laat ik gewoon mijn thermosfles vullen’, zegt Ellen.

‘Hetzelfde geldt voor afhaalmaaltijden’, reageert Nikolas. ‘Met de komst van het coronavirus bestellen we die regelmatig, maar daar komt veel afval bij kijken. Als wij iets bestellen brengen we op voorhand onze potten of we wachten gewoon. Bij het frituur hebben we dat trouwens altijd al gedaan. We nemen onze eigen kookpot mee. Die vullen ze met frietjes en bovenop leggen ze de plantaardige snacks.’

Nostalgisch

Nikolas geeft toe dat er wel een drempel is waar je even over moet. ‘De eerste keer dat je zoiets vraagt voel je je rood worden en breekt het zweet uit. Maar alle reacties die we tot nu toe kregen waren positief. Voor restaurants is dat ook goed want verpakking kost hun geld. De frituuruitbater vindt het zelfs nostalgisch want vroeger ging het altijd zo.’

Het eten dat Nikolas en Ellen zelf meenemen, doen ze in dozen van inox. ‘We hebben lang en veel research gedaan en dat bleek het veiligste en meest ecologische bewaarmateriaal.’ Voorts gaan ze met hun eigen zakjes naar de winkel voor groenten en fruit. ‘Onlangs zag ik in de winkel mandarijntjes in een papieren netje’, vertelt Nikolas. ‘Leuk zou je denken, maar dat is niet per se zo. De productie van papier vraagt namelijk evenveel van onze planeet als die van plastic, met dat verschil dat papier natuurlijk veel makkelijker afbreekt.’

Meer weten? Neem dan zeker een kijkje op hun website en Instagrampagina.


Meer informatie