Klimaatverandering zorgt voor een ongelijke spreiding van regen. Langdurige droogte komt vaker voor en meer intense stortbuien ook. Dit kan leiden tot een watertekort in de zomermaanden, en tot af en toe te veel water.

Tegelijkertijd zijn er zoveel verhardingen (zoals wegen, je huis, je terras) dat dit water onvoldoende bodem tegenkomt om te kunnen doorsijpelen. De grote hoeveelheden water worden dan (te) snel stroomafwaarts afgevoerd via rioleringen, drainages en grachten. En die kunnen dat niet allemaal tegelijk aan. Hierdoor zijn er de laatste decennia vaker overstromingen en wordt het grondwater te weinig aangevuld. Droogte en overstromingen gaan hand in hand. Jij kunt hier gelukkig  wat aan doen.

Stockeer regenwater van het dak

Je kunt gemakkelijk water opvangen door een regenton, een regenzuil of zelfs een regenschutting aan te sluiten op de regenpijp. Zelfs al heb je alleen een terras met potplanten, dan nog is het nuttig om het water op te vangen, precies voor die planten.

Regenton en regenzuil

Er zijn vele modellen in vele maten. Regentonnen vind je in hout en in kunststof. Een regenzuil is alleen in kunststof verkrijgbaar. Een regenzuil is smal en hoog en neemt daardoorweinig plaats in. Een stevig deksel voorkomt dat muggen er eitjes in leggen of dat algen kunnen groeien.

De regenschutting

Regenschuttingen vervullen twee functies tegelijk. Ze stockeren water en zijn meteen ook perceelsafscheiding. Een regenschutting neemt in de breedte nauwelijks plaats in. Je kunt de schutting voorzien van een raster waartegen een klimplant kan groeien. Deze schutting bestaat uit modules waarmee je kunt bouwen en in serie kunt koppelen. Je kunt er dus ook een tuinhuis mee maken. Je vindt meer info online, met de zoekterm ‘regenschutting’.

Praktische aandachtspunten

  • Je hebt een vulautomaat nodig. Dat is het onderdeel dat de verbinding maakt tussen de regenpijp en de ton. Zo’n automaat wordt in de dichtstbijzijnde regenpijp ingebouwd en is uitgerust met een interne overloop waardoor het overtollige water wordt afgevoerd naar het riool of de tuin. Er bestaan twee soorten vulautomaten. De ene is een tussenstuk voor de regenpijp, de maat hiervan moet overeenkomen met de maat van de regenpijp. Voor de andere soort, boor je alleen een gat in de regenpijp. Je vindt online heel goede instructiefilmpjes over hoe je die aansluiting uitvoert. Gebruik de zoekterm ‘vulautomaat aansluiten’ of ‘regenton aansluiten’.
  • De vaten voorzie je van een kraantje als aftappunt. Soms zit het kraantje al aan de ton, soms koop je het apart en sluit je het zelf aan.
  • Zodra er vorst voorspeld wordt, laat je de wateropvang leeg lopen, zo voorkom je schade.

 

Dit artikel werd opgemaakt binnen het project 'Naar een efficient waterbeheer met groenzones'. Een gezamelijk PDPO-project van Proefcentrum voor Sierteelt, Vereniging voor Openbaar Groen, VELT en Regionaal Landschap Schelde-Durme.