Deze week zetten we het een nieuw principe van de ecologische keuken in de kijker: kies voor biologisch. Maar waarom zou je dat doen, bijvoorbeeld wanneer het gaat over fruit? Onze expert Geert Gommers legt uit.


Biologisch fruit wordt geteeld zonder het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden. Kies je in het winkelrek voor biologisch, dan heeft dat concrete voordelen voor jou én de natuur.

Over citroenen en druiven

Wist je dat gangbare citrusvruchten standaard behandeld worden met fungiciden om schimmels geen kans te geven? Zo bewaren gangbare mandarijnen, citroenen en co langer. Deze fungiciden zitten op de schil. Gebruik dus enkel de schil van biologische citrusvruchten als zeste, om gerechten smaak te geven.

Jaarlijks publiceert de EU haar overzichtsrapport met de resultaten van pesticideanalyses op voedingsmiddelen. Het meest recente rapport dateert van 2 april 2020. Hieruit blijkt dat gangbare tafeldruiven het voedingsmiddel is waarop het wettelijk gehalte van toegelaten pesticiden het meest frequent overschreden wordt. Hou je van druiven? Kies dan zeker bio! 

Meer weten? Lees het EU-rapport.

Mis niets van het lekkere bio-fruit

Veel mensen hebben de gewoonte om een appel te schillen om te vermijden dat je de pesticiden opeet die langs de buitenkant zitten. Maar in de schil zitten juist heel wat voedingsstoffen zoals antioxidantia die een positieve invloed hebben op je gezondheid. Een biologisch geteelde appel hoef je niet te schillen en zo krijg je de voedingsstoffen toch binnen zonder pesticideresidu’s. Wassen om stof en vuil te verwijderen, blijft natuurlijk wel nodig.

Kies je voor biologisch, dan kies je voor meer

De biologische teelt is meer dan enkel ‘geen chemisch-synthetische pesticiden’. De fruitteler probeert ziekten en plagen in eerste instantie te vermijden. Een juiste rassenkeuze, een biotoop om natuurlijke vijanden van belagers aan te trekken (bv. torenvalken tegen muizen of oorwormen tegen bladluizen), het verwijderen van aangetaste plantendelen… Het zijn uitgekiende teeltmaatregelen die de impact van belagers in toom houden. Ook daar draag jij toe bij als je voor bio kiest. Je betaalt meer, dat is waar. Maar eigenlijk betaal je voor de goede zorgen van de fruitteler voor lekker biofruit in een gezonde boomgaard, met oog voor andere planten en dieren.

Tekst: Geert Gommers 

Meer informatie

Kook het seizoen (cover)

Ontdek meer recepten in ons Velt-boek 'Kook het seizoen'. Ontdek het via onze webwinkel of bij je plaatselijke Velt-groep.