Je weet ongetwijfeld dat elke fruitboom geregeld een snoeibeurt nodig heeft. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En op welk moment snoei je het best? Deze vijf tips maken je wegwijs.

1. Een gezonde boom

In de eerste plaats snoei je een boom om hem gezond te houden. Door te snoeien breng je licht en lucht in de boomkruin, waardoor de takken en bladeren sneller opdrogen na een regenbui. Zo krijgen schimmels, die dol zijn op vochtige en donkere omgevingen, minder kans om te kiemen. Snoei altijd eerst alle takken weg die schuren of kruisen. Deze takken maken wonden en die zijn ideale toegangspoorten voor schimmels en ziektes.

2. Het juiste tijdstip

Het goede tijdstip om te snoeien is afhankelijk van de vruchtsoort en het doel van de snoei. Steenvruchten (kersen, pruimen etc.) snoei je vooral in de zomer of in het voorjaar net voor de bloesems uitkomen. In de winter zijn deze vruchtsoorten namelijk vatbaar voor de loodglansschimmel. Pitvruchten (appel, peer) verdragen zowel zomer- als wintersnoei. Zomer of winter, snoeien doe je altijd bij droog weer! Want als het regent, is het risico op infectie van de snoeiwonden veel groter.

3. Snoeien doet groeien

In zijn eerste levensjaren wordt een fruitboom gesnoeid in een bepaalde vorm. Deze fase noemen we ook wel de vormsnoei. Hierbij streef je naar een evenwichtige open boomkroon met stevige gesteltakken die je toekomstige oogst zullen dragen. De vormsnoei voer je uit van januari tot maart, wanneer de sapstroom stijgt. Door de takken in te korten, reageert de boom met hergroei en vertakt hij. Als je in de winter snoeit, stimuleer je dus de groei.

4. Snoeien doet bloeien

Zodra een boom zijn stevige geraamte heeft gevormd, is hij klaar om lekkere vruchten te dragen. Met een regelmatige onderhoudssnoei zorg je voor een goed evenwicht tussen groei en bloei. De vorming van bloemknoppen kun je stimuleren door de jonge twijgen in de zomer terug te snoeien op drie of vier ogen. Doordat de sapstroom in de zomer daalt, groeien de takken die je wegneemt niet terug en gaat de energie naar de aanmaak van bloemknoppen. Snoeien in de zomer heeft dus een groeiremmende of bloeistimulerende werking.

5. Een zoete oogst

Voor de aanmaak en rijping van fruit heb je voldoende licht nodig. Als je niet snoeit, komt er niet genoeg licht binnen in de kruin en zullen de rijpe vruchten vooral aan de bovenkant van de boom groeien. Door te snoeien oogst je niet alleen meer vruchten op bereikbare hoogte, maar neemt de kwaliteit van de vruchten ook toe. Je krijgt grotere en zoetere vruchten.

Foto's: Jolijn Degrande

 

Nog meer tips?

SeizoenenIn ons tweemaandelijks magazine Seizoenen brengen we telkens meer dan 50 pagina's over ecologisch leven, koken en tuinieren.

Hoe ontvang je Seizoenen?

Als lid van Velt ontvang je Seizoenen zes keer per jaar in de brievenbus of inbox. Zo kan je telkens naar hartelust grasduinen in ons magazine en eco-inspiratie opdoen. Wil je graag Velt-lid worden, klik dan hier.

Benieuwd naar een nummer van Seizoenen?

Vraag gratis je proefnummer aan.