Als de dagen beginnen te lengen, groeien ook de kriebels om de tuin in te gaan. We krijgen last van de beruchte zaaikoorts. Welke groenten kun je voorzaaien? En hoe pak je dat aan?

 1. Hoewel onze biologische klok ons lijkt in te fluisteren dat de lente eraan komt, blijft geduld een schone deugd. In januari en februari is er nog te weinig zonlicht om planten goed te laten groeien. De buitentemperatuur laat het bovendien niet toe om te beginnen zaaien.
   
 2. Vanaf half februari kun je binnenshuis aubergines, pepers en paprika’s zaaien. Enkele weken later komen de tomaten aan de beurt. De zaden van deze planten hebben minstens twintig graden Celsius nodig om te kiemen, het liefst dag en nacht.
   
 3. Jonge plantjes hebben heel veel licht nodig, anders groeien ze scheef en langgerekt uit. Grote ramen op het zuiden zorgen voor dat licht. Een witte of spiegelende achtergrond of een extra groeilamp helpen ook. Let op: bij te felle voorjaarszon is het soms te heet achter glas. Scherm je plantjes dan af met bijvoorbeeld een krant.
   
 4. Zaai niet te diep. De algemene regel is: zaai ongeveer drie keer zo diep als de zaden groot zijn. Voor kleine zaadjes is één centimeter al behoorlijk diep. Grotere zaden zoals die van peulvruchten mogen dieper de grond in. Hoe dieper je zaait, hoe langer de zaden erover doen om te kiemen en hoe meer kans op rotten.
   
 5. Wees voorzichtig met water geven en gebruik hiervoor een plantenspuit. Controleer elke dag de vochtigheid van de grond. Dek je je zaailingen af, dan verdampt het water minder snel. Zodra de plantjes uitgekomen zijn, geef je ze het best van onderuit water. Je stimuleert dan de wortelgroei.
   
 6. Zaai niet te dicht op elkaar, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben als ze groeien. Staan ze toch te dicht, dan moet je verspenen. Doe dat als je de eerste echte blaadjes ziet.
   
 7. Sla, spinazie, radijsjes, tuinkers, rucola, raapsteeltjes, tuinbonen, doperwten, kapucijners en worteltjes kiemen al bij een temperatuur van tien graden Celsius. Je kunt ze dus al heel vroeg onder koud glas zaaien.

Nog meer tuintips?

Dit artikel verscheen ook in Seizoenen, ons ledentijdschrift dat zes keer per jaar verschijnt. In elk nummer brengen we meer dan 40 pagina’s over ecologisch tuinieren, koken en leven op het ritme van de seizoenen. We geven ook veel tips waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt.

Wil je Seizoenen graag ontvangen? Als lid van Velt krijg je tweemaandelijks een nummer in je brievenbus. Maar er zijn nog tal van andere voordelen als Velt-lid:

 • Je krijgt een leuk welkomstpakket opgestuurd
 • Ons tijdschrift Seizoenen valt zes keer per jaar in je brievenbus
 • Je kunt onze boeken bestellen tegen een flink verlaagde prijs
 • Je krijgt een grote korting op je bestelling tijdens de Velt-zadenactie in het najaar
 • Op vertoon van je lidkaart krijg je korting in ruim 100 bio- en ecowinkels
 • Bij je lokale afdeling staan er vaak gezellige activiteiten op het programma
 • Je ontvangt tweewekelijks onze nieuwsbrief: vol praktische tuin- en keukentips

Word lid en ontvang Seizoenen 6X per jaar

Benieuwd hoe Seizoenen eruit ziet? Lees onderstaand nummer helemaal gratis.

(C) Foto: Luc Vanhoegaerden