Ken je Verger Partagé al? Dat is het stadsfruitproject van Velt in Brussel. Te midden van de stad ligt sinds 2018 een gemeenschappelijke boomgaard. En op niet minder dan 100 plaatsen her en der verspreid strekken Brusselse fruitbomen hun takken. Velt ondersteunt Brusselaars om hun fruitbomen te verzorgen en te oogsten. Tot plezier van groot en klein!

Meer dan enkel fruit

Fruitbomen vind je vaak op onverwachte plekken in de stad. Maar jammer genoeg wordt stadsfruit niet altijd geoogst en gaat het verloren. Daar brengt Velt verandering in. Een Verger Partagé of buurtboomgaard is een plek met een of meerdere fruitbomen. Deze plek wordt verzorgd, geplukt en gekoesterd door een groepje mensen uit de buurt.

Ook ecologisch scoort dit project goed: fruitbomen halen immers CO2 uit de lucht en helpen om het hitte-eilandeffect te temperen, waardoor het stadsklimaat positief wordt beïnvloed. Met deze argumenten kon Velt de stad Brussel al in 2018 overtuigen - met fruitbomen in de stad als  een invulling van de Good Food-strategie.

Van Anderlecht tot Sint-Pieters-Woluwe

In een eerste jaar speurde Velt Brussel af naar boomgaarden en solitaire fruitbomen. Beeld je eens in: we konden niet minder dan 100 plaatsen registreren. Ze liggen verspreid van Anderlecht over Laken tot Sint-Pieters-Woluwe.

Tegelijkertijd plantte Velt in de lente van 2018 met vzw Parckfarm (aan Tour & Taxis) 9 nieuwe fruitbomen. In het najaar werd 2000 kilogram fruit in en rond Brussel door vzw Fruitcollect geplukt. We proefden en vierden tijdens het oogstfeest in oktober. En we maakten vier instructieve filmpjes over de teelt van fruit om zelf aan het planten te kunnen gaan

Meer Brussels fruit

Nu rollen we een nieuw seizoen uit! In Brussel zal onze buurtboomgaard als inspiratiebron en voorbeeld fungeren We ondersteunen Brusselaars bij het verzorgen en oogsten van hun fruitbomen. We gaan ook verder met het registreren van nieuwe fruitbomen op onze kaart en we plannen voor het najaar een nieuwe editie van een heerlijk oogstfeest.

We rekenen erop dat we nieuwe fruitbomen via een samenaankoop zullen kunnen aanplanten. Dat klinkt zoet, niet? En omdat fruitbomen ook graag in de kijker worden gezet, organiseren we een ‘Fruitboom van het jaar’-verkiezing. We gaan op zoek naar de oudste, merkwaardigste, mooiste of meest bijzondere fruitboom van Brussel. Bomen, schud je takken en tooi ze met heerlijk fruit!

Wij zijn er klaar voor: samen met onze ambassadeurs - fruitboomeigenaars en buurtbewoners – laten we dit project groeien voor meer Brussels fruit. A votre santé!


We werken samen met deze onmisbare Brusselse organisaties: