Velt organiseert - in samenwerking met Gent en garde - op zaterdag 28 januari 2017 de vijfde trefdag samentuinen in Gent. Kom mee tips, wensen en ervaringen uitwisselen! Daarvoor organiseren we verschillende sessies over verschillende aspecten van het samentuinen.

Waar vindt deze trefdag plaats?

Basisschool MPI de Oase, Voskenslaan 362, 9000 Gent. Deze school bevindt zich op wandelafstand van het station Gent-Sint-Pieters. Ook tram 1 (richting Expo) heeft een halte vlakbij de school. Deze halte heet Gent-Textielinstituut.


Hoe ziet het programma er uit?

9u15 - Onthaal

9u30 - Welkomstwoord

Low-impact-man Steven Vromman heet je van harte welkom. Hij brengt je enkele stukken uit zijn smoestuinshow. In deze show gaat hij op zoek naar dé ultieme tip om jouw spuitende buurman op andere gedachten te brengen.

10u00 – Sessie 1

Bij je inschrijving geef je de top drie van jouw favoriete sessies door. Op de trefdag zelf verneem je welke sessies je kan volgen. Elke sessie kent zijn eigen aanpak. De sterretjes vooraan de sessies verwijzen naar de manier waarop de sessie zal georganiseerd worden.

* Inspiratiesessie: in deze sessie krijg je een verhaal uit de praktijk. Laat je inspireren door de ervaringen van anderen. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen.
** Workshop: In deze sessie is er een mix van informatie en actie. Na een algemene uiteenzetting is het aan jou.

11u15 – Sessie 2

Tijdens deze sessiereeks bieden we de workshops en inspiratiesessies van de eerste sessie voor een tweede keer aan.

A. 2020 pesticidevrij, wat te doen met een spuiter in je samentuin? **
Door Geert Gommers (medewerker tuin - Velt) en Pieter Desmedt (stagiair - Velt)

Je buurman in de volkstuin spuit met een selectieve onkruidbestrijder alle madeliefjes en klavers weg op het breed graspad in de volkstuin. Wat nu? In deze interactieve workshop bekijk je hoe je best omgaat met de spuiter. Pieter en Geert zorgen voor de omkadering, jij zorgt voor de inhoud. Je zal merken dat je heel wat kwaliteiten in je hebt om de spuiter te overtuigen. Als afsluiter overtuig je met de opgedane kennis een echte spuiter.

B. Permacultuur *
Door Bert Dhondt (Het Voedselbos Vzw) en Diëgo Van De Keere (Anupana)

'Verenig eerder dan te scheiden' is een belangrijk permacultuurprincipe. In deze sessie ontdek je tijdens een speelse, interactieve introductie de basics van permacultuur en waarom het zo moeilijk is om het concept in een definitie te gieten.  Daarna lichten Bert en Diëgo vanuit hun praktijk als buurtmoestuinbegeleiders voor  'Gent en Garde' toe wat permacultuur kan betekenen in en rond de samentuin.  Om al deze ideeën en indrukken te verwerken, kijk je als afsluiter nog eens door een permacultuur-bril naar je eigen samentuin.

C. Samen sterk: Durf te vragen! **
Door Katrin Derboven (Durf Te Vragen!) en Riet Janssen (medewerker beweging - Velt)

Een samentuin staat of valt met de inzet van vele vrijwilligers. Daar knelt soms het schoentje. Draagt iedereen mee bij aan de samentuin? Hoe krijg en hou je de tuiniers geëngageerd? Met de methodiek van Durf Te Vragen gaan we creatief en gedurfd op zoek naar oplossingen.

D. Fruit in de samentuin *
Door Françoise Desmet (Grootfruitlesgever – Velt) en Jasmien Wildemeersch (auteur ‘Appel, peer en meer’)

Bessen, appelbomen, en andere lekkers kunnen heel goed passen in een samentuin. Hoe deel je de aanplant, de zorg en vooral de oogst van een gezamenlijke fruittuin?

E. Tuinieren met mensen in kansarmoede *
Door Dorien Pelckmans (medewerker samentuinen – Velt) en Staf Coertjes (trekker samentuin Bonenakkers)

Samen met CEDES ging Velt op zoek naar mogelijkheden en kansen om iedereen zich thuis te laten voelen in een samentuin. Na een grondig onderzoek van onze huidige manier van werken gaf CEDES tal van aanbevelingen. Dit gaat van het aanpassen van de infoborden tot het herwerken van onze algemene aanpak en lesmethoden. Tijdens deze sessie deelt Dorien graag de opgedane ervaring.

12u30: Middagpauze

Enkele ecokoks serveren een heerlijke lunch op basis van voedseloverschotten.

13u45: Praatcafé

Tijdens dit praatcafé kan je drie keer 30 minuten ideeën opdoen over acht verschillende thema’s. Breng zeker jouw vragen en ideeën mee.

Het drakennest - locatiebezoek
Door Diëgo Van De Keere (Anupana)

De leerlingen van de Oase brengen 1 dag per week een bezoek aan de tuin ‘het Drakennest’. In de tuin komen ze in contact met de natuur en gaan ze op zoek naar de oorsprong van voedsel. Het Drakennest - voorheen 'De Groenen Draak' - is een sociaal-ecologisch permacultuurproject dat sinds begin 2016 beheerd wordt door VZW Get Cultured. Ook buurtbewoners zijn nauw betrokken bij de tuin.

Netwerk van tuinen in de stad
Door Bert Dhondt (Het Voedselbos Vzw)

Het project buurtmoestuin- en schoolmoestuinbegeleiding vanuit de Stad Gent loopt intussen 3 jaar. Veel van deze tuinen zijn een tijdelijke invulling met een snelle dynamiek. Hoe kan je steeds terugkerende vragen voor zijn en vlot beantwoorden? Is er voordeel te halen van een samenwerkend netwerk in de stad tussen de verschillende buurtmoestuinen? Wat loopt goed en wat zijn de valkuilen? En hoe pakken andere steden dat aan? In deze sessie voor stadstuiniers en netwerkvormers vind je inspiratie en praktijkvoorbeelden.

Wateroverlast
Door Lieven David (medewerker samentuinen - Velt)

Hadden jullie in mei/juni ook een overstroomde samentuin? In deze groep kun je je frustraties, ervaringen en vooral oplossingen delen. Hopelijk beter in 2017, hé.

Is jouw grond gezond voor eigen kweek
Door Geert Gommers (medewerker tuin – Velt, projectmedewerker www.gezonduiteigengrond.be)

Je hebt eindelijk een perceeltje op oog waar je groenten kan telen. Maar... hoe weet je of de grond niet vervuild is? Over welke stoffen gaat het? En hoe kun je hun impact beperken? Kies je om te tuinieren in vollegrond of -veiligheidshalve- in verhoogde bakken met aangevoerde, propere grond? Geert helpt je graag op weg!

Tuinreglement
Door Frank Petit-Jean (medewerker samentuinen - Velt)

In deze sessie delen we onze ervaringen en vragen over het tuinreglement. Een tuinreglement opmaken is altijd maatwerk en het is aangepast aan de aard en verwachtingen van de groep samentuiniers. Het kan streng zijn of soepel. Uitgebreid of beknopt. Een reglement veronderstelt ook duidelijke communicatie en toezicht op de naleving ervan. En is het eigenlijk steeds nodig?

Juridisch statuut van jouw samentuin? Velt-werkgroep worden!
Door Riet Janssen (medewerker - Velt)

Ben je met je samentuin op zoek naar een juridisch statuut? De mogelijkheden zijn divers. Riet vertelt jullie hoe jouw samentuin werkgroep van Velt kan worden. Je functioneert dan autonoom en toch onder de vlag van Velt.

Samenkoken in de samentuin
Door een ecokok

Samenkoken is een boeiend socio-ecologisch project: een groep mensen maakt regelmatig samen een eco-maaltijd. Dat doen we met oogst(overschotten) van de bioboer en/of de (samen)tuin in de buurt. Maar hoe begin je hier aan? Deze ecokok zet je met plezier op weg.

Communicatie binnen de samentuin
Door Dorien Pelckmans (medewerker samentuinen - Velt)

In een samentuin is de communicatie tussen de tuiniers heel belangrijk. We bekijken welke communicatiekanalen er bestaan en hoe je ze kan inzetten. Breng gerust voorbeelden mee uit je eigen tuin!

15u30: Afsluitend woord

 

(C) Foto: Aikon Producties